Ekonomi

Britanya’nın Rüzgar Enerjisi Nükleeri Geçti

Britanya’nın rüzgar tarlalarında üretilen elektrik, 2018’in ilk 3 ayında, ülkenin sekiz adet nükleer santralının ürettiği elektrik miktarını aştı.

Britanya’nın rüzgar tarlalarında üretilen elektrik, 2018’in ilk üç ayını kapsayan dönemde ülkenin sekiz adet nükleer santralının ürettiği elektrik miktarını aştı. Böylece ülkede ilk kez bir çeyrekte üretilen rüzgar enerjisi miktarı, nükleer enerjiden daha fazla oldu. Yenilenebilir enerji endüstrisi bu gelişmeyi ucuz, milli ve yeşil enerji kullanımında doğru yolda oldukları şeklinde yorumladı.

Kışın Zorluklarını Rüzgar Enerjisi Göğüsledi

Dünya Halleri’nin haberine göre ilk çeyrekte üretilen rüzgar enerjisi, ülkedeki toplam enerji üretiminin % 18,8’ini oluşturdu. Rüzgar enerjisi üretimi doğalgazın ardından ikinci sırada yer aldı. 17 Mart’ta bir süreliğine rüzgar türbinlerinin ürettiği elektrik ülkedeki elektrik tüketiminin neredeyse yarısını karşıladı. Özellikle soğuk kış günlerinde, hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü altı günde enerji ihtiyacının % 12 ila 43’ü rüzgar enerjisinden karşılandı.

Bu sürede iki nükleer santral bakıma girdiği için bir süre elektrik üretemedi. Bir diğer santral ise soğutma sisteminde deniz yosunu biriktiği için durduruldu. Rüzgar ve güneş enerjisi birlikte 2017’nin ilk üç ayında nükleer santrallerden daha fazla enerji üretmişti. Bu yıl ise aynı başarıyı rüzgar enerjisi tek başına yakaladı.

Yeni Hat Türbinlerin Kapanmasını Engelledi

Drax Electric Insights’tan Dr. Rob Gross konuyla ilgili “Gelecekte rüzgar enerjisi kullanımımızın sınırlanacağına dair hiçbir emare yok” diyor. Aralık ayında İskoçya’nın güneyinden Galler’in kuzeyine çekilen hat sayesinde, İskoçya’daki türbinlerden üretilen elektrik Galler’e aktarıldı. Normalde, kuzeydeki bazı rüzgar tarlaları enerji fazlalığı sebebiyle kapatılmak zorunda kalıyordu. RenewableUK yöneticisi Emma Pinchbeck ise “Türbinleri kapatmak yerine rüzgar enerjisinden mümkün olduğunca faydalanabilmemiz çok iyi bir haber” diyor.

Birleşik Krallık’ın karbon salımı rakamlarını düşürmesi için rüzgar enerjisindeki bu gelişme önemli bir rol oynuyor. Geçtiğimiz dönemde temiz enerjiye olan yatırımın azalmasıyla ülkenin karbon salımı hedeflerine ulaşmasının tehlikeye girdiği vurgulanmıştı.

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024