Bilim

Brezilya’nın Amazon Limanındaki Su Seviyesi 121 Yılın En Düşük Noktasına Ulaştı

Amazon’daki Manaus limanında 1902’den bu yana en düşük su seviyesi kaydedildi, tekneler karaya oturdu. Uzak köylere yiyecek ve su ulaştırılamaz hale geldi.

Brezilya’nın Amazon Yağmur Ormanları’ndaki büyük bir nehir limanında su seviyesi, tarihi bir kuraklığın yüz binlerce insanın hayatını alt üst ederken ve orman ekosistemine zarar verirken, 121 yılın en düşük noktasına ulaştı.

Büyük Amazon Nehri’nin hızla kuruyan kolları tekneleri mahsur bırakarak uzak orman köylerine yiyecek ve su tedarikini kesti. Yüksek su sıcaklıklarının nesli tükenmekte olan 100’den fazla nehir yunusunun ölümüne yol açtığından şüpheleniliyor.

Negro nehrinin Amazon nehri ile buluştuğu yerde bulunan, bölgenin en kalabalık şehri Manaus’taki limanda Pazartesi günü 13,59 metre (44,6 ft) su seviyesi kaydedildi. Bu, kayıtların başladığı 1902’den bu yana en düşük seviye. Bir önceki rekor, 2010’da kırılmıştı.

Aylar boyunca yağmur yağmayan Amazon Yağmur Ormanı köylüsü Pedro Mendonça, geçen hafta sonlarında Brezilyalı bir STK’nın nehir kenarındaki topluluğuna malzeme teslim etmesiyle rahat nefes aldıklarını söyledi.

Amazonas eyaletinin başkenti Manaus’un batısındaki Santa Helena do Inglês’te yaşayan Mendonça, “Üç ayı yağmursuz geçirdik. Geçmişteki kuraklıklardan çok daha ciddi bir durum” dedi. Amazon yerlileri, Brezilya’nın şiddetli kuraklık nedeniyle acil durum ilan etmesi gerektiğini düşünüyor.

Brezilya hükümetinin afet alarm merkezi Cemaden’e göre, Amazon’un bazı bölgelerinde Temmuz’dan Eylül’e kadar 1980’den bu yana en düşük yağmur seviyeleri görüldü.

Brezilya bilim bakanlığı, kuraklığın bu yılki başlangıcını, küresel çapta aşırı hava koşullarının oluşmasına neden olan El Niño iklim olgusunun başlangıcına bağlıyor. Bakanlık bu ayın başında yaptığı açıklamada, kuraklığın en azından El Niño’nun etkilerinin zirveye ulaşacağı Aralık ayına kadar sürmesinin beklendiğini söyledi.

Manaus’un da bulunduğu Amazonas eyaletindeki sivil savunma teşkilatına göre kuraklık Pazartesi günü itibarıyla 481 bin kişiyi etkiledi.

Geçen haftanın sonlarında, Brezilyalı STK Fundação Amazônia Sustentáve’e (FAS) bağlı çalışanlar, savunmasız köy topluluklarına yiyecek ve diğer malzemeleri dağıtmak için Manaus yakınlarındaki kurak bölgeye gitti. Kuraklık, genellikle nehir yoluyla taşınan gıdaya, içme suyuna ve ilaçlara erişimi tehdit ediyor.

Santa Helena do Inglês’in liderlerinden Nelson Mendonça, bazı bölgelere hâlâ kanoyla ulaşılabilse de, birçok teknenin malzeme taşımak için nehirde seyahat edemediğini ve malların traktörlerle ya da yürüyerek taşındığını söyledi: “Neredeyse izole durumdayız.”

Kendisi de Santa Helena do Inglês’te yaşayan Luciana Valentin ise kuraklığın su seviyelerini düşürmesinin ardından yerel su kaynağının temizliğinden endişe duyduğunu da söylerken, “Çocuklarımız sudan dolayı ishal oluyor, kusuyor ve sıklıkla ateşi çıkıyor” dedi.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024