Aralarında Brezilya’nın en büyük şirketlerinin de bulunduğu 39 şirket, Jair Bolsonaro’ya Amazon yağmur ormanlarındaki ormansızlaştırmaya dair endişelerini dile getirdi ve ortak bir metin imzaladı.
Brezilya’nın büyük firmalarının da dahil olduğu 39 şirketten oluşan bir grup, yatırımcıların Jair Bolsonaro’nun Amazon yağmur ormanlarındaki yıkımı sona erdirmesini talep etmesinin ardından, ormansızlaştırmaya dair endişelerini dile getirdi.
Bolsonaro’nun Devlet Başkanı olmasından bu yana, Bolsonaro’nun politikalarına yönelik Brezilya’nın en güçlü şirketlerinin yaptığı ilk ortak açıklama oldu. Bu aynı zamanda ülke içinde kurumsal baskının da artmakta olduğuna işaret ediyor.
Hükümet verilerine göre Brezilya Amazon yağmur ormanlarının ormansızlaştırma oranı yılın ilk beş ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre %34 artarken, 2019’da son 11 yıldaki en yüksek oranına ulaştı.
Çevre savunucuları, artan ormansızlaşma için çevre korumalarını gevşettiği, daha çok madencilik ve tarım yapılması çağrısında bulunduğu ve yangın ve ağaç kesimiyle mücadele için orduyu görevlendirdiği için Bolsonaro’yu suçluyor.
Açıklamada Itau Unibanco, maden şirketi Vale, bira üreticisi Ambev ve devlete ait elektrik şirketi Eletrobras gibi Brezilya’nın en büyük şirketleri de yer alıyor.
Bölgesel veya Brezilya’da bulunan Microsoft, Shell, Bayer ve Cargill gibi uluslararası şirketler de imzacı oldu.
Yedi büyük Avrupalı yatırım şirketi, geçen ay Amazon ormansızlaşmasını durdurma konusunda ilerleme kaydetmedikleri takdirde Brezilya’daki varlıklarını çekeceklerini açıklamışlardı.
Salı günü yapılan açıklama bir ültimatom içermiyor ancak şirketler çözüm üretmek için hükümetle birlikte çalışmaya hazır oldukları belirttiler. Şirketler, çevre yasalarının güçlü bir şekilde uygulanması gerektiğini söylerken “Bu grup, Amazon’daki sosyal ve çevresel konular söz konusu olduğunda, uluslararası alanda Brezilya’nın mevcut olumsuz imajının şirketlere olan etkisine giderek daha fazla dikkat çekiyor ve bu konularla ilgileniyor” dediler.
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…
Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…
İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…
Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…