Politika

Brezilya, Kongo ve Endonezya Amazon’u Korumak için Bir Araya Geldi

Brezilya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Endonezya Amazon Yağmur Ormanları’nı korumak için ortaklık başlattı.

Dünyanın en büyük üç yağmur ormanı ülkesi Brezilya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Endonezya, üçlü bir ittifak üzerine 10 yıl süren müzakerelerin ardından orman koruma konusunda işbirliği yapmak için resmi olarak bir ortaklık başlattı.

Brezilya’nın yeni seçilen Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın, başkan seçilmesi halinde diğer iki yağmur ormanı ülkesi ile bir ortaklık kurup, ormanların korunmasını amaçlayan finansman için zengin ülkeler üzerinde baskı yaratmak istediği ifade ediliyordu.

Yoğun bitki örtüsü sayesinde karbon yutağı görevi gören yağmur ormanlarının hızla yok edilmesi, gezegeni ısıtan karbondioksit salarak küresel iklim hedeflerini tehlikeye atıyor.

Dünyanın tropik yağmur ormanlarının %52’sini temsil eden üç ülkenin temsilcileri, Salı günü Endonezya’da başlayacak G20 öncesinde ortak bildiriyi imzaladılar.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti Çevre Bakanı Eve Bazaiba imzadan önce “Güneyden güneye bir işbirliği çok doğal. Aynı zorluklara, fırsatlara ve iklim krizi çözümlerine sahibiz” dedi.

Anlaşmada, ormansızlaşmayı azaltmak ve ormanları karbon yutağı olarak korumak için ülkelere ödeme yapılması gerektiği belirtildi.

Ülkeler ayrıca, gelişmekte olan ülkelerin biyolojik çeşitliliklerini korumalarına yardımcı olmak için “yeni bir sürdürülebilir finansman mekanizması” müzakere etmek ve ayrıca Birleşmiş Milletler’in ormansızlaşmayı azaltmak için REDD+ programı aracılığıyla fonları artırmak için çalışacaklar.

G20 görüşmeleri, Lula’nın çevre danışmanı Izabella Teixeira’nın Brezilya’nın Amazon havzasında diğer ülkelerin katılımını sağlamaya çalışacağını söylediği Mısır’daki COP27 Birleşmiş Milletler iklim zirvesinin ikinci ve son haftasına denk geliyor.

Lula’nın 2010’da sona eren başkanlık dönemindeki Çevre Bakanı Teixeira, “Ormanlar ve doğa önemli. Amazon’u korumadan iklim açısından güvenli bir gezegene sahip olamayacağımıza inanıyorum. Brezilya diğer ülkelerin bir araya gelmesini teşvik etmeli” dedi.

Teixeira, şimdiye kadar yağmur ormanlarını korumak için yapılan ittifak görüşmelerinin “kurumsal zorluklar” nedeniyle başarısız olduğunu söyledi.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024