Politika

Brezilya, Kongo ve Endonezya Amazon’u Korumak için Bir Araya Geldi

Brezilya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Endonezya Amazon Yağmur Ormanları’nı korumak için ortaklık başlattı.

Dünyanın en büyük üç yağmur ormanı ülkesi Brezilya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Endonezya, üçlü bir ittifak üzerine 10 yıl süren müzakerelerin ardından orman koruma konusunda işbirliği yapmak için resmi olarak bir ortaklık başlattı.

Brezilya’nın yeni seçilen Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın, başkan seçilmesi halinde diğer iki yağmur ormanı ülkesi ile bir ortaklık kurup, ormanların korunmasını amaçlayan finansman için zengin ülkeler üzerinde baskı yaratmak istediği ifade ediliyordu.

Yoğun bitki örtüsü sayesinde karbon yutağı görevi gören yağmur ormanlarının hızla yok edilmesi, gezegeni ısıtan karbondioksit salarak küresel iklim hedeflerini tehlikeye atıyor.

Dünyanın tropik yağmur ormanlarının %52’sini temsil eden üç ülkenin temsilcileri, Salı günü Endonezya’da başlayacak G20 öncesinde ortak bildiriyi imzaladılar.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti Çevre Bakanı Eve Bazaiba imzadan önce “Güneyden güneye bir işbirliği çok doğal. Aynı zorluklara, fırsatlara ve iklim krizi çözümlerine sahibiz” dedi.

Anlaşmada, ormansızlaşmayı azaltmak ve ormanları karbon yutağı olarak korumak için ülkelere ödeme yapılması gerektiği belirtildi.

Ülkeler ayrıca, gelişmekte olan ülkelerin biyolojik çeşitliliklerini korumalarına yardımcı olmak için “yeni bir sürdürülebilir finansman mekanizması” müzakere etmek ve ayrıca Birleşmiş Milletler’in ormansızlaşmayı azaltmak için REDD+ programı aracılığıyla fonları artırmak için çalışacaklar.

G20 görüşmeleri, Lula’nın çevre danışmanı Izabella Teixeira’nın Brezilya’nın Amazon havzasında diğer ülkelerin katılımını sağlamaya çalışacağını söylediği Mısır’daki COP27 Birleşmiş Milletler iklim zirvesinin ikinci ve son haftasına denk geliyor.

Lula’nın 2010’da sona eren başkanlık dönemindeki Çevre Bakanı Teixeira, “Ormanlar ve doğa önemli. Amazon’u korumadan iklim açısından güvenli bir gezegene sahip olamayacağımıza inanıyorum. Brezilya diğer ülkelerin bir araya gelmesini teşvik etmeli” dedi.

Teixeira, şimdiye kadar yağmur ormanlarını korumak için yapılan ittifak görüşmelerinin “kurumsal zorluklar” nedeniyle başarısız olduğunu söyledi.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025