Brezilya, Paris Anlaşması’nın son maddelerinin, çevre konusunda ülke içi çalışmaların daha fazla uluslararası fon talebi üzerinden belirlendiği bir anlaşmayı desteklemeyecek.
Brezilyalı üst düzey bir diplomat, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Paris Anlaşması’nın nihai maddelerinin, çevre konusunda ülke içi çalışmalar için daha fazla uluslararası fon talebi üzerinden belirlendiği bir anlaşmanın Brezilya tarafından desteklenmeyeceğini söyledi.
Pazartesi günü Madrid’de başlayan COP25 zirvesinde çevre grupları hükümeti Amazon ormanlarının yok olmasına karşı yeteri kadar harekete geçmemekle eleştirdi. Brezilya’nın Çevre Bakanı Ricardo Salles ise ülke içi çevre çalışmalarına daha fazla bütçe ayrılmasını birincil öncelik olarak ele aldıklarını belirtti.
Paris Anlaşması’nın nasıl uygulanacağı konusuna yoğunlaşan BM müzakerelerinde, belirli ülkeler adına fon tahsis edilmesinin yer almaması, Salles’in talebinin müzakereler kapsamında nasıl işleyeceğini belirsiz bırakıyor.
Zirvede bulunan Brezilya Dışişleri Bakanlığı’nın zirvedeki iki numaralı diplomatı Marco Tulio Cabral, “Bunlar arasında herhangi bir ilişki bulunmuyor. Salles’in argümanlarının sağlam temelleri olabilir ancak bunun, buradaki diğer müzakere konuları ile hiçbir ilişkisi yok” dedi.
Geçtiğimiz ay Salles, gelişmiş ülkelerin 2020 yılına kadar gelişmekte olan ülkeler adına planladığı yıllık 100 milyar dolarlık finansmandan ne kadar alacağını COP25’te öğreneceğini açıklamıştı. Salles ayrıca Folha de S. Paulo gazetesine Brezilya’nın bu bütçeden en az 10 milyar dolar finansman alacağını belirtmişti.
Salles, Amazon Yağmur Ormanlarının ekonomik kalkınmasını önceliği haline getiren sağ-kanat Brezilya Başkanı Jair Bolsonaro’ya oldukça sadık bir bakan. Çevreciler, Amazonlar’da son 11 yılda en yüksek orana ulaşan ormansızlaşmanın, Bolsonaro’nun çiftlik sahipleri ve çiftçilere ormansızlaştırmayı teşvik edici politikalar uygulamasının sebebi olduğunu söylüyor.
Bolsonaro ise Brezilya’nın çevre koruması anlamında en iyi sıralarda yer aldığını ve medyanın kendisini şeytanlaştırdığını belirtiyor.
Salles, COP25’e diğer ülkelerin bakanlarının geldiği ikinci haftasında katılmak yerine, iki hafta boyunca sürecek şekilde katılarak sıra dışı bir hareket yaptı.
Cabral ise müzakerelerin devam ettiğini ancak anlaşmaya varılmasından hayli uzak olduğunu söyledi.
İklim değişikliğine bağlı olarak deniz seviyelerinde artan yükseliş, ironik bir şekilde bu değişikliğe neden olan…
Türkiye’de 2024’te hibrit otomobil satışları bir önceki yıla göre %70,8, tam elektrikli otomobil satışları ise…
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış…
ABD’de artan siyasi baskı ile beraber, ülkedeki en büyük 6 banka bir ay gibi kısa…
Marmara ve Ege Denizi'ne yayılan müsilaj kâbusu geri döndü. Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın açıklamalarının ardından…
Bilim insanları, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 2021’deki çalışmasından bu yana küresel ısınmanın etkilerinin beklenenden daha…