Brezilya, 2060 itibariyle karbon nötr olmayı hedeflediğini duyurdu ancak kampanyacılar Başkan Jair Bolsonaro’nun Amazon yağmur ormanlarını yok ederken bilinçli bir şekilde dikkat dağıtmayı amaçladığını ve bu hedefi anlamsız bulduklarını söylediler.
Brezilya, Çarşamba günü BM’ye güncellenmiş bir sunumunda “belirleyici” hedefini açıkladı. Emisyonları 2025 itibariyle %37 ve 2030 itibariyle %43 azaltma hedefleri, 2005 seviyelerine göre değişim göstermedi. Climate Action Tracker’a göre Brezilya dünyanın en büyük beşinci emisyon kaynağı ve ormansızlaşma en büyük emisyon kaynağı.
STK ağı Climate Observatory yaptığı açıklamada, “Brezilya yetersiz ve ahlaksız bir iklim hedefi ilan etti. [2030 hedefi], tüm ülkeler aynı hedefe sahip olsaydı, bizi 3 derece daha sıcak bir dünyaya götürürdü” dedi.
Climate Observatory, Japonya ve Güney Kore gibi diğer büyük yayıcılar, 2050 net sıfır hedefini benimseyerek son aylarda iklim hedeflerini artırırken, Brezilya’nın eylemi 2060’a kadar erteleyerek ve iddialı ara hedefler koymayarak başarılı bir adım atamadığını söyledi. “Dünya değişti, ancak Brezilya’nın hedefleri değişmedi” diye ekledi.
Climate Observatory, Paris Anlaşması iklim hedeflerini karşılamak için Brezilya’nın emisyonlarını 2030 itibarıyla 2005 seviyelerine kıyasla %81 azaltması ve 2050 için net sıfır hedefi koyması gerektiğini söyledi.
Bolsonaro’nun yönetimi altında, Amazon yağmur ormanlarının ormansızlaşması 12 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Geçtiğimiz ay, Brezilya uzay ajansı INPE, Ağustos 2019 ile Temmuz 2020 arasında %9,5’luk artışla 11,088 kilometrekarelik yağmur ormanının yok edildiğini bildirdi.
Paris Anlaşması uyarınca Brezilya, 2030 itibarıyla tüm yasadışı ormansızlaşmayı önlemeyi ve 12 milyon hektarlık ormanı restore etmeyi taahhüt etti. 2019’da Bolsonaro’nun görevdeki ilk bir yıllık süresinde ise ormansızlaşmada %34 artış oldu.
Brezilya, yeni iklim planında 2060 hedefine ulaşmak için karbon kredilerini kullanacağını ve 2021 itibariyle “karşılaştığı sayısız zorluğun üstesinden gelmek için” yılda en az 10 milyar dolara ihtiyaç duyacağını söyledi. Climate Observatory bu durumu “zengin ülkelere şantaj yapmaya yönelik bir başka girişim” olarak nitelendirdi.
Almanya’da İleri Sürdürülebilirlik Araştırmaları Enstitüsü’nde (IASS) çalışan Carlos Rittl, “Bu, sıfır başarı şansına sahip olacak çirkin bir ‘para yoksa orman yok ’ mesajı gibi geliyor” dedi.
Brezilya, aksi takdirde Paris hedeflerinin “ciddi şekilde tehlikeye atılacağını” söyleyerek, yeni bir uluslararası karbon piyasası için müzakerelerin acilen çözülmesi çağrısında bulundu.
Geçen yıl 31 ülkeden oluşan bir koalisyon, Brezilya’nın izlediği karbon piyasası kurallarının Paris Anlaşması’nın 1.5 derecelik ısınma hedefini ulaşılamaz hale getirdiğini söyledi.