Brezilya Uzay Araştırma Ajansı Inpe’nin yeni yayımladığı verilere göre, Brezilya’nın Amazon bölgesindeki yangınlar yılın ilk dokuz ayında, bir yıl önceki aynı döneme kıyasla %13 arttı.
Eylül ayında uydular, dünyanın en büyük yağmur ormanında 2019’un aynı ayına göre %61 artışla 32.017 yangın noktası kaydetti.
Geçen yıl Ağustos ayında, Amazon’da yükselen yangınlar küresel manşetlere taşındı ve Fransa Başkanı Emmanuel Macron gibi dünya liderleri Brezilya’nın yağmur ormanlarını korumak için yeterince eylem yapmadığı yönünde eleştirilerde bulundu.
Salı günü, ABD’nin Demokrat Başkan adayı Joe Biden, Amazon’un ormansızlaşmasını sona erdirmek için 20 milyar dolar teklif ederek küresel bir çaba gösterilmesi adına çağrıda bulundu, Brezilya’yı “ormanları yıkmayı bırakmazsa” belirsiz “ekonomik sonuçlarla” tehdit etti.
Brezilya Başkanı Jair Bolsonaro, Biden’ın yorumunu Brezilya’nın egemenliğine yönelik “korkakça bir tehdit” ve “açık bir aşağılama işareti” olarak eleştirdi.
Inpe verileri 2019’da yangınların Ağustos’ta zirveye çıktığını ve sonraki ay önemli ölçüde azaldığını; ancak bu yılın zirvesinin daha uzun sürdüğünü gösteriyor. 2020’nin hem Ağustos hem de Eylül ayları geçen yılın Ağustos’taki en yüksek seviyesine ulaştı veya geçti.
Brezilya Amazon Çevre Araştırma Enstitüsü’nün (IPAM) bilim direktörü Ane Alencar “Çok fazla yangınla iki ay geçirdik. Geçen yıldan daha kötü olduğunu söyleyebiliriz. Kuraklık devam ederse daha da kötüleşebilir. Yağmuru bekliyoruz” dedi.
Amazon, geçen yıla göre daha şiddetli bir kuraklık yaşıyor.
ABD uzay ajansı NASA tarafından kısmen finanse edilen bir yangın izleme aracına göre, dokuz ülkeyi kapsayan Amazon’un tamamında şu anda 28.892 aktif yangın var.
Eylül ayındaki yangınlar, yalnızca son zamanlarda ormansızlaştırılmış alanlarda ve tarım arazilerinde etkili olmuyor, aynı zamanda gittikçe artan bir şekilde bakir ormanları yakıyor. Bu, yağmur ormanlarının daha kuru ve ateşe daha yatkın hale geldiğini gösteren endişe verici bir eğilim.
ABD merkezli kâr amacı gütmeyen Amazon Conservation tarafından yapılan uydu görüntülerinin analizine göre, büyük Amazon yangınlarının yaklaşık %62’si Eylül ayında yaşanırken, Ağustos’ta bu oran yalnızca % 15’ti.
Inpe verilerine göre, Kuzey Atlantik’in ısınması, dünyanın en büyük sulak alanı olan ve bu yıl her zamankinden daha fazla yangına maruz kalan Brezilya Pantanal’daki kuraklığın sürmesine de neden oluyor.
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…