Politika

Brezilya AB’den Ormansızlaşma Yasasının Uygulamasını Ertelemesini İstiyor

Brezilya Avrupa Birliği’nden ormansızlaşma yasasındaki düzenlemeleri planlandığı gibi yıl sonunda uygulamamasını ve Brezilya ihracatına zarar vermemek için bu yasanın revize edilmesini istedi.

Brezilya hükümeti, Avrupa Komisyonu’na yazdığı bir mektupta, dünya ormanlarının yok edilmesiyle bağlantılı ürünlerin ithalatını yasaklayan yasanın Brezilya’nın AB’ye ihracatının neredeyse üçte birini etkileyebileceğini söyledi.

Reuters’in haberine göre, Avrupa Parlamentosu’nun 2022’de kabul ettiği yasa, geçen yıl haziran ayında yürürlüğe girerek şirketlere uyum sağlamaları için 18 ay süre tanındı. Yasa soya, sığır eti, palmiye yağı, kahve, kakao, kauçuk, ahşap gibi ürünler için geçerli.

Tarım ve Dışişleri Bakanları tarafından imzalanan mektupta, “Brezilya, mevzuat kapsamındaki ürünlerin çoğunda AB’nin ana tedarikçilerinden biridir ve bu, topluluk bloğuna yaptığımız ihracatımızın %30’undan fazlasına karşılık gelmektedir” denildi.

Bakanlar, “Ticari ilişkilerimizin etkilenmesini önlemek için, AB’den EUDR’yi (AB Ormansızlaştırmayı Önleme Yönetmeliği) 2024 yılı sonunda uygulamamasını ve konuya yaklaşımını acilen yeniden değerlendirmesini talep ediyoruz” dedi.

Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı verilerine göre Brezilya’nın bu ürünlerdeki ihracatı 2023 yılında 46,3 milyar dolara ulaştı. Hükümet, AB yasasının ihracatı 15 milyar dolar etkileyebileceğini tahmin ediyor.

Mektupta, “EUDR’yi, ormansızlaşmayla mücadeleye ilişkin ulusal yasaları göz ardı eden, tek taraflı ve cezalandırıcı bir araç olarak görüyoruz.” diye şikayette bulunularak, Avrupa yasalarının orman kaynaklarına sahip ülkelere karşı ayrımcılık yaptığı ve üreticiler ile ihracatçılar için maliyetleri artırdığı ifade edildi.

Yasa, AB’nin Brezilya ve onun Güney Amerika Mercosur ticaret bloğundaki ortaklarıyla yaptığı ticaret görüşmelerinde rahatsızlık verici bir konu oldu.

Paylaş

Önceki Haberler

Dünya Bankası ve Türkiye Arasında Milyarlarca Dolarlık Finansman Görüşmeleri Olumlu İlerliyor

Dünya Bankası'nın Türkiye'ye sağladığı finansmanın büyük bölümü yenilenebilir enerji, afet yönetimi, iklim değişikliği ile ihracatın…

25 Ekim 2024

G20 Bakanları Dünya Ticaretinin Sürdürülebilir Kalkınmayı Teşvik Etmesi Konusunda Anlaştı

Gelecek yıl COP30 iklim müzakerelerine ev sahipliği yapacak olan Brezilya iklim değişikliğiyle mücadele ihtiyacına öncelik…

25 Ekim 2024

BM İklim Diyaloğu Bütçe Yetersizliği Nedeniyle Tehlikede

BM’nin iklim değişikliği organı, uluslararası iklim diyaloğunu sekteye uğratabilecek seviyede bütçe yetersizliğiyle karşı karşıya. Reuters'in…

25 Ekim 2024

Emisyonlar Artmaya Devam Ederken BM Uyardı: Katastrofik Bir Isınmaya Doğru Gidiyoruz

BM’nin Emisyon Açığı Raporu’na göre, küresel seragazı emisyonları 2023 yılında 57,1 GtCO2e ile yeni bir…

25 Ekim 2024

İklim STK’ları Enerji Dönüşümü Planını Değerlendirdi: “Fosil Yakıtlardan Çıkmak Şart”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “Enerji Dönüşümü Yenilenebilir Enerji 2035” yol haritasını değerlendiren iklim ve…

24 Ekim 2024

Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği: ekoIQ’nun 114. Sayısı Yayında

ekoIQ’nun 114. sayısında küreselleşen dünyanın sağlık sistemlerinden yola çıkarak “Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği”ni mercek…

24 Ekim 2024