Politika

Brezilya AB’den Ormansızlaşma Yasasının Uygulamasını Ertelemesini İstiyor

Brezilya Avrupa Birliği’nden ormansızlaşma yasasındaki düzenlemeleri planlandığı gibi yıl sonunda uygulamamasını ve Brezilya ihracatına zarar vermemek için bu yasanın revize edilmesini istedi.

Brezilya hükümeti, Avrupa Komisyonu’na yazdığı bir mektupta, dünya ormanlarının yok edilmesiyle bağlantılı ürünlerin ithalatını yasaklayan yasanın Brezilya’nın AB’ye ihracatının neredeyse üçte birini etkileyebileceğini söyledi.

Reuters’in haberine göre, Avrupa Parlamentosu’nun 2022’de kabul ettiği yasa, geçen yıl haziran ayında yürürlüğe girerek şirketlere uyum sağlamaları için 18 ay süre tanındı. Yasa soya, sığır eti, palmiye yağı, kahve, kakao, kauçuk, ahşap gibi ürünler için geçerli.

Tarım ve Dışişleri Bakanları tarafından imzalanan mektupta, “Brezilya, mevzuat kapsamındaki ürünlerin çoğunda AB’nin ana tedarikçilerinden biridir ve bu, topluluk bloğuna yaptığımız ihracatımızın %30’undan fazlasına karşılık gelmektedir” denildi.

Bakanlar, “Ticari ilişkilerimizin etkilenmesini önlemek için, AB’den EUDR’yi (AB Ormansızlaştırmayı Önleme Yönetmeliği) 2024 yılı sonunda uygulamamasını ve konuya yaklaşımını acilen yeniden değerlendirmesini talep ediyoruz” dedi.

Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı verilerine göre Brezilya’nın bu ürünlerdeki ihracatı 2023 yılında 46,3 milyar dolara ulaştı. Hükümet, AB yasasının ihracatı 15 milyar dolar etkileyebileceğini tahmin ediyor.

Mektupta, “EUDR’yi, ormansızlaşmayla mücadeleye ilişkin ulusal yasaları göz ardı eden, tek taraflı ve cezalandırıcı bir araç olarak görüyoruz.” diye şikayette bulunularak, Avrupa yasalarının orman kaynaklarına sahip ülkelere karşı ayrımcılık yaptığı ve üreticiler ile ihracatçılar için maliyetleri artırdığı ifade edildi.

Yasa, AB’nin Brezilya ve onun Güney Amerika Mercosur ticaret bloğundaki ortaklarıyla yaptığı ticaret görüşmelerinde rahatsızlık verici bir konu oldu.

Paylaş

Önceki Haberler

İklim Biliminin Son Çıktıları Bize Neler Söylüyor?

Bilim insanları, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 2021’deki çalışmasından bu yana küresel ısınmanın etkilerinin beklenenden daha…

7 Ocak 2025

Biden Giderayak Büyük Bir Sondaj Yasağı Getirdi

Biden, Trump'ın başkanlık görevini devralmasından hemen önce, ABD’nin kıyı sularında fosil yakıt çıkarmaya yönelik sondaj…

7 Ocak 2025

Kahramanmaraşlılar Bir Kömürlü Termik Santral Daha İstemiyor:”Artık Yeter!”

Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu’ndan Mehmet Dalkanat Afşin ve Elbistan'ın bir kömür santralını daha…

7 Ocak 2025

Elektrikli Araç Satışının 2025’te yüzde 30 Artması Bekleniyor

S&P Global Mobility’nin yeni bir çalışmasının sonuçlarına göre, elektrikli araç pazarı 2025’te, diğer segmentlerdeki durgun büyümeye…

6 Ocak 2025

İklim Krizi Dünyanın Su Döngüsüne Ağır Darbe Vuruyor

Yeni bir raporda, iklim krizinin şiddetli seller ve felç edici kuraklıklarla milyarlarca insanı etkilemesiyle gezegenin…

6 Ocak 2025

Temiz, Sağlıklı ve Sürdürülebilir Bir Çevrede Yaşama Hakkı için Mücadeleye Devam

Türkiye’de 2024’te Danıştay, zeytinlikleri madenciliğe açan yönetmeliği iptal etti; Kirazlıdere ve Karaburun Termik Santral Projeleri’nin…

6 Ocak 2025