Brezilya hükümeti, Avrupa Komisyonu’na yazdığı bir mektupta, dünya ormanlarının yok edilmesiyle bağlantılı ürünlerin ithalatını yasaklayan yasanın Brezilya’nın AB’ye ihracatının neredeyse üçte birini etkileyebileceğini söyledi.
Reuters’in haberine göre, Avrupa Parlamentosu’nun 2022’de kabul ettiği yasa, geçen yıl haziran ayında yürürlüğe girerek şirketlere uyum sağlamaları için 18 ay süre tanındı. Yasa soya, sığır eti, palmiye yağı, kahve, kakao, kauçuk, ahşap gibi ürünler için geçerli.
Tarım ve Dışişleri Bakanları tarafından imzalanan mektupta, “Brezilya, mevzuat kapsamındaki ürünlerin çoğunda AB’nin ana tedarikçilerinden biridir ve bu, topluluk bloğuna yaptığımız ihracatımızın %30’undan fazlasına karşılık gelmektedir” denildi.
Bakanlar, “Ticari ilişkilerimizin etkilenmesini önlemek için, AB’den EUDR’yi (AB Ormansızlaştırmayı Önleme Yönetmeliği) 2024 yılı sonunda uygulamamasını ve konuya yaklaşımını acilen yeniden değerlendirmesini talep ediyoruz” dedi.
Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı verilerine göre Brezilya’nın bu ürünlerdeki ihracatı 2023 yılında 46,3 milyar dolara ulaştı. Hükümet, AB yasasının ihracatı 15 milyar dolar etkileyebileceğini tahmin ediyor.
Mektupta, “EUDR’yi, ormansızlaşmayla mücadeleye ilişkin ulusal yasaları göz ardı eden, tek taraflı ve cezalandırıcı bir araç olarak görüyoruz.” diye şikayette bulunularak, Avrupa yasalarının orman kaynaklarına sahip ülkelere karşı ayrımcılık yaptığı ve üreticiler ile ihracatçılar için maliyetleri artırdığı ifade edildi.
Yasa, AB’nin Brezilya ve onun Güney Amerika Mercosur ticaret bloğundaki ortaklarıyla yaptığı ticaret görüşmelerinde rahatsızlık verici bir konu oldu.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…