BP, ülkelerin yerel, yenilenebilir kaynakları destekleyerek enerji güvenliğini sağlamaya çalıştıklarını söylüyor.
BP, Ukrayna’daki savaş ve Joe Biden’ın yeşil yatırımı teşvik etme çabalarının bir sonucu olarak küresel karbon emisyonlarının önceden tahmin edilenden daha hızlı düşmesinin beklendiğini söyledi.
Petrol ve gaz şirketi, ülkelerin yerli, yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleyerek daha fazla enerji güvenliği sağlamaya yönelik yenilenen çabalar sayesinde karbon emisyonlarının bir yıl önce tahmin ettiğinden daha hızlı düşeceğini aktardı.
BP, yıllık enerji görünümü raporunda, 2030 için küresel emisyon tahminlerini %3,7 ve 2050 için %9,3 oranında azalttığını duyurdu. 2035 yılına kadar petrol talebinin %5, gaz talebinin ise %6 düşmesini bekliyor. Şirket, yenilenebilir enerji projelerinin mevcut oranlardan %5 daha yüksek olacağını söyledi.
Ülkeler geçen yıl Ukrayna’nın işgalinden sonra Rus gazından vazgeçmek için hızla harekete geçti.
Kısa vadede bu durum, boşluğu doldurmak için kömür gibi diğer fosil yakıtlardan enerji üretiminin hızlandırılmasına veya hazırda tutulmasına neden oldu. Bununla birlikte, ucuz ve uzun vadeli bir ikame sağlamak için yenilenebilir projelere olan talep de arttı.
Biden’ın Ağustos ayında yürürlüğe giren Enflasyon Düşürme Yasası, ABD’de yenilenebilir enerjiye yeni bir yatırım dalgasını teşvik ettiği için kredilendiriliyor. AB’deki politika yapıcılar da aynı şeyi yapmaya teşvik edildi.
BP’nin yeni çalışması, küresel emisyonların 2020’lerde zirveye ulaşacağını ve yaklaşık 2050’ye kadar 2019 seviyelerine göre %30 düşeceğini tahmin ediyor. Ancak bu, küresel ısınmadan aşırı derecede zarar görmeyi önlemek için gereken 2050’ye kadar net sıfır hedefinin oldukça altında bir tahmin.
BP başekonomisti Spencer Dale raporda şunları yazdı: “Enerji açısından bakıldığında, Rusya’nın enerji arzındaki kesintiler ve bunun sonucunda ortaya çıkan küresel enerji kıtlığının enerji sistemi üzerinde kalıcı bir etkisi olması muhtemel görünüyor. Son yıllarda küresel enerji politikaları ve tartışmaları, enerji sisteminin karbondan arındırılmasının ve net sıfıra geçişin önemine odaklandı. Geçen yılın olayları, bu geçişin aynı zamanda enerjinin güvenliğini ve karşılanabilirliğini de hesaba katması gerektiğini hepimize hatırlattı.”
BP CEO’su Bernard Looney, 2020’de göreve başlarken şirketin “2050 veya daha önce” net sıfır hedefine ulaşacağını taahhüt etmişti.
Looney, BP’nin imajını yenilemeye ve yenilenebilir kaynaklara olan odağını artırmaya çalışıyor. Ancak, bu yıl yenilenebilir yatırımlara kıyasla petrol ve gaz projelerinde miktarı ikiye katlayacak planları nedeniyle eleştirilere maruz kaldı.
BP, petrol talebinin 2050’de günde yaklaşık 75 milyon varile düşmeden önce önümüzdeki 10 yıl içinde günde yaklaşık 100 milyon varil seviyesinde sabitlenmesini bekliyor. Küresel net sıfır hedeflerine ulaşmak için bunun düşürülmesi gereken miktar ise günde 20 milyon varil.
BP’nin kârı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin şişirilmiş olan gaz fiyatlarını daha da yükseltmesiyle arttı. Şirketin önümüzdeki hafta dördüncü çeyreğe ilişkin yaklaşık 5 milyar dolarlık kâr açıklaması bekleniyor.