Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, Katowice Taraflar Konferansı’nda (COP24) bıraktıkları yerden devam etmek ve iklim eylemlerini ve iddialarını ortaya koymak için Bonn’da bir araya geldiler. “Ara Müzakereler” olarak da anılan bu görüşmelerin gündemini “şeffaflık” ve “daha iddialı” hedefler oluşturuyor. Müzakerelerde, COP26’ya ev sahipliği yapacak ülke de açıklanacak.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler Birleşmiş Milletler (BM) iklim müzakereleri için Bonn’da toplandı. 27 Haziran’a kadar sürecek olan görüşmelerin ana gündemini “şeffaflık” ve “daha iddialı” hedefler oluşturuyor. Şeffaflık kapsamında birçok ülke, seragazı emisyonlarını 2020’ye kadar azaltmak için hangi faaliyetlerde bulunacaklarını açıklayacak.
Müzakerelere Türkiye de katılırken, görüşmelerde BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı’nın (COP26) nerede düzenleneceğine de 27 Haziran günü karar verilecek. Bilindiği gibi Türkiye, İtalya ve İngiltere ile birlikte konferansı düzenlemek için aday olmuştu.
BM’den yapılan açıklamada şeffaflığın, etkili ulusal ve uluslararası iklim eyleminin kalbi olduğu belirtildi: “Ülkelerin, hem 2020’ye kadar olan süreç hem de 2020’den sonra geçerli olacak Paris Anlaşması altında, taahhüt ettiklerini yapmaları ve iklim eylemini ve iddialarını artırmalarının en iyi yolu budur.”
Bonn iklim görüşmelerindeki şeffaflık çalışması, gelişmiş ülkelerin Çok Taraflı Değerlendirmesini (Multilateral Assessment) ve gelişmekte olan ülkelerin Görüşlerin Kolaylaştırıcı Paylaşımını (Facilitative Sharing of Views) içerecek. Bu çalışmalar, ülkelerin iklim eylemlerini ve iddialarını artırma konusundaki başarı öykülerini ve zorluklarını ortaya koyuyor ve birbirlerinden bir şeyler öğrenmelerine yardımcı oluyor.
2020 Öncesi Eylemlerini Sunacak 28 Ülke
Toplamda, 19 gelişmiş ülke ve 9 gelişmekte olan ülke, iklim eylemleri ve taahhütleriyle ilgili güncel gelişmeleri sunacaklar. Gelişmiş ülkeler, 2020 hedeflerine ulaşma konusundaki gelişmeler, gelişmekte olan ülkeler ise ulusal azaltım eylemleri hakkında bilgi sağlayacak.
Bu çalışmalar, ülkelerin 2020 iklim taahhüdünü yerine getirme konusundaki başarılarını, yenilikçi iklim eylemlerini ve deneyimlerini paylaşmalarını sağlıyor. Ayrıca diğer ülkelerin iklim hedefleri hakkında sorular sormalarına, iklim eylemlerini netleştirmelerine ve iklim eylemlerinin ne kadar tekrarlanabilir olduklarını bulmalarına izin veriyorlar.
24 ve 25 Haziran’da yapılacak Çok Taraflı Değerlendirme kapsamındaki gelişmiş ülkeler şunlardan ulaşıyor: Avustralya, Hırvatistan, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Lihtenştayn, Malta, Monako, Norveç, Polonya, Romanya, Rusya, Slovenya, İspanya, İsveç ve Birleşik Krallık.
İklim eylemlerini Görüşlerin Kolaylaştırıcı Paylaşımı altında sunacak olan gelişmekte olan ülkeler ise şunlar: Ermenistan, Brezilya, Nijerya, Kore Cumhuriyeti, Güney Afrika, Tayland, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Uruguay ve Vietnam.
Görüşlerin Kolaylaştırıcı Paylaşımı ise, 19 Haziran Çarşamba günü gerçekleşecek.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…