Politika

Bonn İklim Müzakereleri Başladı: Gündemde Şeffaflık ve Daha İddialı Eylemler Var

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, Katowice Taraflar Konferansı’nda (COP24) bıraktıkları yerden devam etmek ve iklim eylemlerini ve iddialarını ortaya koymak için Bonn’da bir araya geldiler. “Ara Müzakereler” olarak da anılan bu görüşmelerin gündemini “şeffaflık” ve “daha iddialı” hedefler oluşturuyor. Müzakerelerde, COP26’ya ev sahipliği yapacak ülke de açıklanacak.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler Birleşmiş Milletler (BM) iklim müzakereleri için Bonn’da toplandı. 27 Haziran’a kadar sürecek olan görüşmelerin ana gündemini “şeffaflık” ve “daha iddialı” hedefler oluşturuyor. Şeffaflık kapsamında birçok ülke, seragazı emisyonlarını 2020’ye kadar azaltmak için hangi faaliyetlerde bulunacaklarını açıklayacak.

Müzakerelere Türkiye de katılırken, görüşmelerde BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı’nın (COP26) nerede düzenleneceğine de 27 Haziran günü karar verilecek. Bilindiği gibi Türkiye, İtalya ve İngiltere ile birlikte konferansı düzenlemek için aday olmuştu.

BM’den yapılan açıklamada şeffaflığın, etkili ulusal ve uluslararası iklim eyleminin kalbi olduğu belirtildi: “Ülkelerin, hem 2020’ye kadar olan süreç hem de 2020’den sonra geçerli olacak Paris Anlaşması altında, taahhüt ettiklerini yapmaları ve iklim eylemini ve iddialarını artırmalarının en iyi yolu budur.”

Bonn iklim görüşmelerindeki şeffaflık çalışması, gelişmiş ülkelerin Çok Taraflı Değerlendirmesini (Multilateral Assessment) ve gelişmekte olan ülkelerin Görüşlerin Kolaylaştırıcı Paylaşımını (Facilitative Sharing of Views) içerecek. Bu çalışmalar, ülkelerin iklim eylemlerini ve iddialarını artırma konusundaki başarı öykülerini ve zorluklarını ortaya koyuyor ve birbirlerinden bir şeyler öğrenmelerine yardımcı oluyor.

 2020 Öncesi Eylemlerini Sunacak 28 Ülke

Toplamda, 19 gelişmiş ülke ve 9 gelişmekte olan ülke, iklim eylemleri ve taahhütleriyle ilgili güncel gelişmeleri sunacaklar. Gelişmiş ülkeler, 2020 hedeflerine ulaşma konusundaki gelişmeler, gelişmekte olan ülkeler ise ulusal azaltım eylemleri hakkında bilgi sağlayacak.

Bu çalışmalar, ülkelerin 2020 iklim taahhüdünü yerine getirme konusundaki başarılarını, yenilikçi iklim eylemlerini ve deneyimlerini paylaşmalarını sağlıyor. Ayrıca diğer ülkelerin iklim hedefleri hakkında sorular sormalarına, iklim eylemlerini netleştirmelerine ve iklim eylemlerinin ne kadar tekrarlanabilir olduklarını bulmalarına izin veriyorlar.

24 ve 25 Haziran’da yapılacak Çok Taraflı Değerlendirme kapsamındaki gelişmiş ülkeler şunlardan ulaşıyor: Avustralya, Hırvatistan, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Lihtenştayn, Malta, Monako, Norveç, Polonya, Romanya, Rusya, Slovenya, İspanya, İsveç ve Birleşik Krallık.

İklim eylemlerini Görüşlerin Kolaylaştırıcı Paylaşımı altında sunacak olan gelişmekte olan ülkeler ise şunlar: Ermenistan, Brezilya, Nijerya, Kore Cumhuriyeti, Güney Afrika, Tayland, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Uruguay ve Vietnam.

Görüşlerin Kolaylaştırıcı Paylaşımı ise, 19 Haziran Çarşamba günü gerçekleşecek.

Önceki Haberler

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024

RTÜK Açık Radyo’nun Yayın Lisansını İptal Etti

Radyo yönetiminden yapılan açıklamada ise, yasaya karşı direnmek ve yargı yolu dışında karara karşı gelmek…

4 Temmuz 2024

“İklim Değişikliğiyle İlgili Komplo Teorilerinin Türkiye’de Yaygınlaşması Muhtemel”

Komplo teorilerine neden inanırız? Doç. Dr. Onurcan Yılmaz ile birlikte yazdıkları çalışmalarıyla bu soruya yanıt…

3 Temmuz 2024

İklim Değişikliğinin Son 19 Yıldaki Maliyeti 2,8 Trilyon Dolara Ulaştı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, iklim kaosunun çok büyük bir ekonomik maliyeti olduğunu…

3 Temmuz 2024