Yetkisiz avlanma, balıkçılık ve kirlilik gibi ihlalleri de hedef alan çevre cezaları, Brezilya’nın yasadışı ormansızlaşmayla mücadelede kilit araçlarından biri.
Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Amazon Ormanları’nın daha agresif bir şekilde korunmasını sağlamak amacıyla çevre suçlarına yönelik cezaları artıracak kararnameyi imzaladı.
Kararname, yasadışı ağaç kesimini örtbas etmek için belgelerde tahrifat yapanlara yönelik para cezalarının potansiyel değerini yükseltiyor ve tekrarlanan çevre suçları için daha ağır sonuçlara açıklık getiriyor. Bunun yanı sıra tahsil edilmeyi bekleyen para cezalarının birikmesini engelleyecek şekilde de düzenlendi.
Yetkisiz avlanma, balıkçılık ve kirlilik gibi ihlalleri de hedef alan çevre cezaları, Brezilya’nın yasadışı ormansızlaşmayla mücadelede kilit araçlarından biri.
Hemen yürürlüğe giren kararname, Bolsonaro hükümetinin Kasım ayındaki COP26 BM iklim zirvesinde 2028 yılına kadar yasadışı ormansızlaşmaya son verme taahhüdünün ardından Amazon ormanlarını korumayı desteklemek için attığı ilk somut adımlardan biri.
Kararname ayrıca, çevre cezalarına karşı çıkan Bolsonaro için geri dönüşü işaret ediyor. Bolsonaro, 2018 kampanyasında, çevre kurumlarının “para cezası endüstrisi” yarattığını söylemişti. Ekim ayında yapılacak seçimler öncesinde de para cezalarını eleştirmeye devam etti.
Bolsonaro’nun ofisi ve Çevre Bakanlığı yorum taleplerine yanıt vermedi.
Hükümet uydu verilerine göre, ormansızlaşma 2021’de 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ön rakamlar, yıkımın bu yıl Ocak-Nisan dönemi için yeni bir rekor kırdığını gösteriyor.
Avrupalı ve Amerikalı liderler Amazon yağmur ormanlarının korunmasına yönelik bir baskı uyguluyorlardı. Kararname, bu baskılara yönelik bir yanıt olarak öne çıkıyor.
Bolsonaro, Eylül ayında BM Genel Kurulu’na Brezilya’nın çevresel yaptırım bütçesini ikiye katladığını söylemişti. Kasım ayında Glasgow’daki BM iklim zirvesinde ise Brezilya, 2028 yılına kadar yasadışı ormansızlaşmayı durdurma taahhüdünde bulundu.
Ancak Brasilia Üniversitesi’nde çevre politikası profesörü olan Ana Karine Pereira’ya göre, ormansızlaşmanın kanıtları artmaya devam ederken, şimdiye kadar çok az politika değişikliği bu vaatleri hayata geçirme noktasında işe yaradı.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…