Politika

Bolsonaro Amazon Ormanlarını Korumak için Çevre Cezalarını Artırıyor

Yetkisiz avlanma, balıkçılık ve kirlilik gibi ihlalleri de hedef alan çevre cezaları, Brezilya’nın yasadışı ormansızlaşmayla mücadelede kilit araçlarından biri.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Amazon Ormanları’nın daha agresif bir şekilde korunmasını sağlamak amacıyla çevre suçlarına yönelik cezaları artıracak kararnameyi imzaladı.

Kararname, yasadışı ağaç kesimini örtbas etmek için belgelerde tahrifat yapanlara yönelik para cezalarının potansiyel değerini yükseltiyor ve tekrarlanan çevre suçları için daha ağır sonuçlara açıklık getiriyor. Bunun yanı sıra tahsil edilmeyi bekleyen para cezalarının birikmesini engelleyecek şekilde de düzenlendi.

Yetkisiz avlanma, balıkçılık ve kirlilik gibi ihlalleri de hedef alan çevre cezaları, Brezilya’nın yasadışı ormansızlaşmayla mücadelede kilit araçlarından biri.

Hemen yürürlüğe giren kararname, Bolsonaro hükümetinin Kasım ayındaki COP26 BM iklim zirvesinde 2028 yılına kadar yasadışı ormansızlaşmaya son verme taahhüdünün ardından Amazon ormanlarını korumayı desteklemek için attığı ilk somut adımlardan biri.

Kararname ayrıca, çevre cezalarına karşı çıkan Bolsonaro için geri dönüşü işaret ediyor. Bolsonaro, 2018 kampanyasında, çevre kurumlarının “para cezası endüstrisi” yarattığını söylemişti. Ekim ayında yapılacak seçimler öncesinde de para cezalarını eleştirmeye devam etti.

Bolsonaro’nun ofisi ve Çevre Bakanlığı yorum taleplerine yanıt vermedi.

Hükümet uydu verilerine göre, ormansızlaşma 2021’de 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ön rakamlar, yıkımın bu yıl Ocak-Nisan dönemi için yeni bir rekor kırdığını gösteriyor.

Avrupalı ve Amerikalı liderler Amazon yağmur ormanlarının korunmasına yönelik bir baskı uyguluyorlardı. Kararname, bu baskılara yönelik bir yanıt olarak öne çıkıyor.

Bolsonaro, Eylül ayında BM Genel Kurulu’na Brezilya’nın çevresel yaptırım bütçesini ikiye katladığını söylemişti. Kasım ayında Glasgow’daki BM iklim zirvesinde ise Brezilya, 2028 yılına kadar yasadışı ormansızlaşmayı durdurma taahhüdünde bulundu.

Ancak Brasilia Üniversitesi’nde çevre politikası profesörü olan Ana Karine Pereira’ya göre, ormansızlaşmanın kanıtları artmaya devam ederken, şimdiye kadar çok az politika değişikliği bu vaatleri hayata geçirme noktasında işe yaradı.

Önceki Haberler

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024

RTÜK Açık Radyo’nun Yayın Lisansını İptal Etti

Radyo yönetiminden yapılan açıklamada ise, yasaya karşı direnmek ve yargı yolu dışında karara karşı gelmek…

4 Temmuz 2024

“İklim Değişikliğiyle İlgili Komplo Teorilerinin Türkiye’de Yaygınlaşması Muhtemel”

Komplo teorilerine neden inanırız? Doç. Dr. Onurcan Yılmaz ile birlikte yazdıkları çalışmalarıyla bu soruya yanıt…

3 Temmuz 2024

İklim Değişikliğinin Son 19 Yıldaki Maliyeti 2,8 Trilyon Dolara Ulaştı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, iklim kaosunun çok büyük bir ekonomik maliyeti olduğunu…

3 Temmuz 2024

Yapay Zeka Yatırımları Karbon Emisyonlarını Artırıyor

Teknoloji devleri yapay zekaya büyük yatırımlar yapmaya devam ediyor. Ancak veri merkezlerinin artan elektrik ihtiyacı…

3 Temmuz 2024

COP29’un Ev Sahibi Azerbaycan İklim Eylem Planını Güçlendiriyor

Ülkenin üst düzey bir yetkilisi yaptığı açıklamada, bu yıl Kasım ayında COP29 iklim zirvesine ev…

3 Temmuz 2024