Politika

Bölgelerin, Şehirlerin ve Şirketlerin Yaklaşık Yüzde 40’ı Emisyon Azaltım Hedeflerine Sahip Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede küresel ilerlemeyi ölçmek amacıyla her yıl yayımlanan analizin son sürümüne göre, büyük şirketlerin, şehirlerin ve bölgelerin %40’ından fazlası hâlâ seragazı emisyonlarını azaltmaya yönelik herhangi bir hedef belirlemedi.

Oxford Üniversitesi’ndeki araştırma gruplarından oluşan bir koalisyon olan Net Zero Tracker, geçen yıldan bu yana daha fazla hükümet ve şirketin net sıfır taahhütleri vermesine rağmen, savaşlar, seçimler ve ekonomik zorluklar nedeniyle dikkatlerinin başka yöne çekildiğini ve önemli bir “taahhüt boşluğu” oluştuğunu aktardı.

Araştırmacılar, ülkeler yeni 2035 iklim hedeflerini Birleşmiş Milletler’e sunmaya hazırlanırken, politika yapıcıların ve şirket yönetim kurullarının uzun vadeli hedefleri somut eyleme dönüştürmekte zorlandıklarını, geçiş planlarının ayrıntıdan yoksun olduğunu söyledi.

Net Zero Tracker’ın Enerji ve İklim İstihbarat Birimi’nin başkanı John Lang, “Bu raporun genelindeki ortak tema, genel olarak dürüstlük eksikliğidir” dedi.

Raporda 198 ülke, 706 yerel bölge, 1.186 şehir ve yaklaşık 2.000 halka açık şirketin net sıfır taahhütleri ve eylem planları incelendi. 4.000’den fazla kuruluştan 1.750’sinin resmi net sıfır taahhüdünde bulunduğu, yaklaşık 1.700’ünün ise herhangi bir hedef belirlemediği ortaya kondu.

Emisyon hedefi olmayan toplam şirket sayısı geçen yıl 734 iken bu yıl 495’e düştü. Raporda, net sıfır taahhütlerinin uygulanması söz konusu olduğunda Kosta Rika, Volvo ve Google’ın sahibi Alphabet “iyi uygulama” örnekleri olarak gösterildi.

Ancak bölgelerin, şehirlerin ve şirketlerin yalnızca %5’i, Net Zero Tracker’ın “sağlamlık” kriterlerinin tümünü karşılıyor; buna fosil yakıtlardan kademeli çıkışa yönelik ayrıntılı planlara sahip olmak da dahil.

Bölgelerin, şehirlerin ve şirketlerin yaklaşık yarısı metan gibi CO2 olmayan seragazları için hedef belirlemede başarısız olurken, birçok firma da tüm değer zincirlerindeki emisyonları hesaba katmakta veya hedefleri tutturmak için denkleştirmelere ne kadar güveneceklerini netleştiremedi.

Raporda, dünya toplam nüfusunun %88’ini kapsayan 148 kadar devletin net sıfır taahhüdüne sahip olduğu, istisnalar arasında Meksika ve İran’ın yanı sıra Kasım ayında COP29 iklim müzakerelerine ev sahipliği yapacak Azerbaycan’ın da bulunduğu belirtildi.

Raporda, iklim hedeflerini mevcut seviyelerine göre üç kat güçlendirecek teknolojilerin mevcut olduğu ve BM’ye sunulacak bir sonraki Ulusal Katkı Beyanı (NDC) turunun, hedeflerin nasıl uygulanacağına ilişkin daha fazla ayrıntı sağlaması gerektiği sonucuna varıldı.

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024