Dünyanın önde gelen bankalarından BNP Paribas, birincil faaliyet alanları kaya ya da kumul petrol ve gazı olan şirketlerle çalışmayı durdurma kararı aldı. Kararla birlikte, bugüne kadar bir uluslararası banka tarafından fosil yakıtlarla ilişki kesme yolunda atılan en sert adımlardan biri atılmış oldu.
BNP Paribas, birincil faaliyet alanları kaya (shale oil) ya da kumul petrol ve gazı olan şirketlerle çalışmayı durdurma kararı aldığını açıkladı. BNP Paribas’nın yaptığı açıklamaya göre banka bundan böyle Kuzey Kutbu bölgesinde petrol ya gaz sondajı ya da üretimini de finanse etmeyecek. Banka yetkilileri, finansman ve yatırım faaliyetlerini yüzyılın sonuna kadar küresel ısınmayı 2 derece altında tutmaya yönelik uluslararası çabalarla uyumlu hale getirmeyi taahhüt ettiğini ifade ederek, söz konusu hedefe ulaşmanın yolunun dünyanın fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltmaktan geçtiğini vurguladı. Banka bu kaynaklardan alınan yakıtın yüksek seviyede seragazı ürettiğini ve diğer yollarla çevreye zarar verdiğini de açıkladı.
Uzmanlar BNP Paribas’nın, kaya petrolünü kara listeye koyan ilk büyük banka olabileceğini ve bu kararın ABD’nin petrol ithalatını durdurmasına ve enerji fiyatlarını aşağı çekmesine neden olabileceğini ifade ediyorlar.
“Bu Karar, Başka Gelişmeler Yaşanacağına Dair de Bir İşaret”
Yatırım danışmanlığı şirketi Ravel & Co.’nun Başkanı Charles-Eduard van Rossum, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, iklim risklerini açıklama zorunluluğunun şirketleri bu konuda reaksiyon vermeye ittiğini söyledi. Rossum, “Birçok, hatta belki de tüm Fransız şirketleri yatırımcıların iklimle ilgili konulara giderek daha fazla odaklanmasını da hesaba katan stratejiler uygulamaya çalışıyor. Yatırımcılar, karbon ayak izi yüksek olarak algılanan şirketlere yatırım yapmaya hassasiyetle yaklaşacaktır” dedi. Rainforest Action’dan Kıdemli Kampanyacı Jason Opena Disterhoft ise, “Bu, küresel bankalar açısından kesinlikle öncü bir politika. Başka gelişmeler yaşanacağına dair de bir işaret” diyor.
Karar dünya basınında da büyük yankı uyandırdı. Financial Times bu hamlenin finans kurumlarının yatırım ve finansman faaliyetlerinde iklim risklerini artan bir dikkatle incelediğinin işareti olduğunu yazdı. Gazete, Fransa’daki yenilenebilir enerjiye geçiş yasasıyla, kurumsal yatırımcı portföylerindeki iklimle ilgili risklerin açıklanması zorunluluğunun getirildiğinin de altını çizdi.
Bloomberg ise BNP’nin 2020’ye kadar yenilenebilir enerji projelerinin finansmanı için ayırdığı 15 milyar Euro ve enerji depolama ve enerji verimliliği konularında faaliyet gösteren startup’lara 100 milyon Euro yatırım hedefini tekrarladığını aktardı.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…