FOTO: Pexels
BloombergNEF’in (BNEF) 16. kez yayımladığı Elektrik Üretim Maliyeti Raporu, dünya genelinde yeni rüzgar ve güneş enerjisi santrallarının üretim maliyeti açısından kömür ve doğal gaz santrallarını geride bıraktığını ortaya koydu.
Çin’in temiz enerji üretim kapasitesindeki artış, küresel enerji piyasalarında büyük değişimlere yol açıyor. Ülkenin aşırı üretimi, diğer ülkeleri ithalat tarifeleri gibi korumacı önlemler almaya yönlendiriyor. Ancak bu tür ticaret engellerinin maliyet düşüşlerini sadece geçici olarak durdurabileceği belirtiliyor. BNEF, temiz enerji teknolojilerinin maliyetlerinin 2035 yılına kadar %22 ila %49 arasında azalacağını öngörüyor.
Rapora göre, pil depolama projelerinin küresel maliyeti 2024 yılında üçte bir oranında azalarak MWh başına 104 dolara geriledi. Elektrikli araç satışlarının yavaşlaması, pil üretiminde arz fazlasına neden olarak fiyatları aşağı çekti. Aynı dönemde, sabit eksenli güneş enerjisi santrallarının maliyetleri dünya genelinde %21 oranında düştü. Güneş panelleri maliyetine yakın veya altında satılırken, güneş enerjisi tedarik zincirinde oluşan kapasite fazlasının 2025’te de devam edeceği öngörülüyor.
BNEF tahminlerine göre, pillerin maliyeti 2025’te MWh başına 100 doların altına inecek. Aynı zamanda, rüzgar ve güneş enerjisi üretim maliyetlerinde de sırasıyla %4 ve %2 oranında düşüş bekleniyor.
Raporda, sübvansiyonlar olmadan bile yeni güneş enerjisi santrallarının ABD’de doğal gaz santrallarıyla rekabet edebilecek seviyeye geldiği belirtiliyor. BNEF analisti Amar Vasdev, “ABD’de gaz fiyatları Avrupa ve Asya’ya kıyasla dörtte bir oranında daha ucuz olmasına rağmen güneş enerjisiyle rekabet edebilecek düzeye gelmesi, sektör için önemli bir dönüm noktası” değerlendirmesinde bulundu. Vasdev, ABD’nin sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatını artırması durumunda küresel fiyat rekabetinin güneş enerjisini daha da cazip hale getireceğini öngörüyor.
Çin’in temiz enerji üretim kapasitesindeki fazlalık, son yıllarda maliyetlerin düşmesinde en önemli etkenlerden biri oldu. Ülkenin, büyük ölçekli enerji üretim teknolojileriyle elektriği diğer pazarlara kıyasla %11 ila %64 oranında daha ucuza üretebildiği belirtiliyor.
Örneğin, Çin’de karasal rüzgar türbinlerinden üretilen elektrik, küresel ortalama olan MWh başına 38 dolardan yaklaşık %24 daha düşük maliyetle sağlanabiliyor. Çin’de rüzgar türbini fiyatları düşerken, 2020’den bu yana diğer pazarlarda fiyatlar yükseldi. Ancak BNEF’in türbin fiyat endeksi, bileşen maliyetlerinin 2025 yılında tekrar düşeceğini gösteriyor.
BNEF, 2035 yılına kadar temiz enerji maliyetlerinde önemli düşüşler yaşanacağını öngörüyor. Buna göre, kara rüzgar enerjisi %26, açık deniz rüzgar enerjisi %22, sabit eksenli güneş enerjisi %31 ve pil depolama maliyetleri yaklaşık %50 oranında azalacak.
BNEF Enerji Ekonomisi Başkanı Matthias Kimmel, “Çin, yenilenebilir enerji teknolojilerini o kadar düşük maliyetle ihraç ediyor ki, diğer ülkeler kendi sanayilerini korumak için çeşitli engeller inşa etmeyi düşünüyor. Ancak uzun vadede maliyetlerin düşmeye devam edeceği açık” dedi.
Türkiye’de rüzgar ve güneş santrallarının elektrik üretimindeki payı 2024’te %18,2’ye ulaşırken, ithal kömürle çalışan termik…
Yeni veri merkezleri, Avrupa’nın enerji dönüşümünü baltalayarak emisyon azaltım hedeflerini riske atabilir. Fosil Yakıtların Ötesi…
Dünyanın en büyük kirletici ülkelerinin çoğu, ABD Başkanı Donald Trump'ın seçilmesinin ardından küresel ısınmayı engelleme…
ABD’de Donald Trump hükümetinin BM’ye bağlı Yeşil İklim Fonu’na 4 milyar dolarlık yardım taahhüdünü iptal…
Sınırda karbon vergisi kapsamındaki emisyonların neredeyse tamamının ilgili şirketlerin sadece %20'si tarafından üretildiğini belirlediklerini anlatan…
ABD Başkanı Donald Trump, çelik ve alüminyum ithalatına %25 ek gümrük vergisi getireceğini duyurdu. ABD'nin en…