BM, Katar’daki Dünya Kupası’nın dünya liderlerini eşzamanlı biyoçeşitlilik zirvesi COP15’ten uzaklaştırmaması konusunda uyardı.
Bu Aralık ayında delegeler, COP15 olarak bilinen BM Biyoçeşitlilik Konferansı için iki yıllık gecikmeden sonra önümüzdeki 10 yıl içinde doğa için yeni bir dizi küresel hedefi müzakere etmek üzere Montreal, Kanada’ya gidecekler ve 18 Aralık’taki Dünya Kupası finali arifesinde nihai anlaşmaya varılacak.
Dünya liderleri rutin olarak Dünya Kupası’na katılıyorlar ancak BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin Genel Sekreteri Elizabeth Maruma Mrema, dünya liderlerini doğa müzakerelerine odaklanmaya çağırdı.
COP15, ülkelerin küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üzerinde sınırlamak için daha güçlü taahhütler açıklamaların beklendiği Mısır’daki iklim odaklı COP27’nin sona ermesinden sadece iki hafta sonra başlayacak. Şarm El-Şeyh’teki görüşmelerin biyolojik çeşitlilik zirvesinin tonu üzerinde önemli bir etkisi olması muhtemel.
Mrema, “Bütün liderler [COP15 ve Dünya Kupası arasındaki seçim hakkında] iki kez düşünmek zorunda kalacak. Dünya Kupası’na gidebilirsin ama geri döndüğünde bunun ötesinde bir hayat yoksa bu ne anlama gelir? Katar’a giderlerse, uygun talimatları vermeliler. Aksi takdirde utanacaklar” dedi.
Hem iklim hem de biyoçeşitlilik müzakereleri, küresel kuzey ve güney arasında önemli bölünmelere şahit oldu.
Geçen ay Nairobi’de iki hafta süren görüşmelerde, ülkeler nihai metin üzerinde ilerleme kaydetmek için mücadele etti ve taslak hedefleri finanse etmek için para ve anlaşmanın uygulanması gibi konularda anlaşmazlık vardı.
Lizbon’daki BM Okyanus Konferansı’nda Guardian’a konuşan Mrema, ilerlemenin yavaş olduğunu kabul etti ve bu aşamada büyük ölçüde teknik olan müzakerelerde hükümetlerden gelen girdilerin büyük meselelerdeki çıkmazı kırmak için gerekli olduğunu söyledi.
“Gerçekten politik bir desteğe ihtiyacımız var. Liderler dönüştürücü, iddialı bir anlaşmadan bahsediyorlar. Müzakereler bu şekilde devam ederse, muhtemelen bir çerçeve ile sonuçlanacak ancak iddialı, yenilikçi veya biyoçeşitlilik kaybını gerçekten değiştirmesi beklenen bir şey muhtemelen olmayacak” dedi.
Zirve, Montreal’de düzenlenecek olmasına rağmen, Çin’in başkanlığında kalacak. Mrema, ülkelerin Kanada topraklarında bir Çin COP15’ini düzenlemek adına birlikte çalışacaklarını söyledi.
“Kanada, uygun bir konferans salonu bulmamız konusunda öncülük edecek. Ancak Çin, müzakerelerin özündeki konulara öncülük etmeye devam edecek” dedi.
COP15, 5 Aralık’ta Montreal’de başlayacak. Anlaşmanın zirvenin son günü olan 17 Aralık’ta tamamlanması planlanıyor.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…