BM Genel Kurulu, Gelecek Paktı’nı, ekleri olan Küresel Dijital İlkeler Sözleşmesi ve Gelecek Nesiller Bildirgesi ile birlikte oybirliğiyle kabul etti.
Kapsamlı anlaşma, küresel yönetişimi güçlendirmeyi ve sürdürülebilir kalkınma, uluslararası barış, teknolojik yenilik, gençlik ve gelecek nesiller ve küresel yönetişimin dönüştürülmesi dahil olmak üzere insanlığın karşı karşıya olduğu temel zorlukların üstesinden gelmeyi amaçlıyor. Anlaşma aynı zamanda bu zorlukların üstesinden gelmek için ayrıntılı eylem planları da öneriyor.
Pakta aynı zamanda fosil yakıtlara da değiniliyor ve enerji sistemlerinde fosil yakıtlardan adil, düzenli ve eşitlikçi bir şekilde uzaklaşmak, bilime uygun olarak 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmak için bu kritik on yılda eylemleri hızlandırma çağrısı yapılıyor.
Genel Kurul Başkanı Philemon Yang, kabulü “acil krizlere çözüm bulma ve sürdürülebilir, adil ve barışçıl bir küresel düzenin temellerini atma taahhüdü” olarak övdü.
Küresel Dijital İlkeler Sözleşmesi açık ve insan merkezli bir dijital geleceğe yönelik ilkeleri ana hatlarıyla belirtirken, Gelecek Nesiller Bildirgesi karar alma süreçlerinde gelecek nesillerin haklarının tanınması çağrısında bulunuyor.
Yang, paktın taahhütlerinin uygulanmasında dayanışma ve çok taraflı işbirliğinin gerekliliğini vurguladı. Yaklaşan Gelecek Zirvesi’ni hem insanlığı hem de gezegeni koruyan bir geleceği şekillendirmek için bir “harekete geçme çağrısı” olarak nitelendirdi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres konuşmasında, Gelecek Zirvesi çağrısında bulunduğunu, çünkü “21. yüzyılın sorunlarının 21. yüzyıla ait çözümler gerektirdiğini” ve “yolumuza devam etmek için zor kararlara ihtiyacımız olduğunu” söyledi.
Dünyanın bir türbülans ve geçiş sürecinden geçtiğini belirten Guterres, “Mükemmel koşulları bekleyemeyiz” derken şöyle devam etti: “Uluslararası işbirliğini daha ağ bağlantılı, adil ve kapsayıcı hale getirmek için güncelleme ve reform yapma yolunda ilk kararlı adımları şimdi atmalıyız ve bugün, sizin çabalarınız sayesinde bunu başardık.”
İklim değişikliği ile beraber karbon tutan Arktik tundrası, karbon salan bir ekosisteme dönüştü. Türkiye Bilimsel…
Correa do Lago, COP30 zirvesinde müzakerelerin, ABD'nin "iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik politikalar geliştirmeyle meşgul olduğu"…
Dünya liderleri ABD'nin Paris Anlaşması'ndan çekilmesinin olası sonuçları üzerinde dururken, bu yılki COP30 küresel iklim…
Temiz enerjiye olan yatırımların, ülkelerin ekonomik ve sanayi stratejilerinde merkezi bir yer tuttuğunu vurgulayan IEA…
António Guterres, Donald Trump'ın ABD'yi Paris Anlaşması’ndan çekmesinden günler sonra Davos'ta liderlere ve iş dünyasına…
Güneş enerjisi 2024'te AB'de üretilen elektriğin %11'ini karşılarken, kömürün payı ise %10’un altına geriledi. Londra…