Politika

BM’de Gelecek Paktı Kabul Edildi: Fosil Yakıtlardan Uzaklaşma Çağrısı da Yer Aldı

BM Genel Kurulunda kabul edilen Gelecek Paktında, fosil yakıtlardan uzaklaşma ve 2050ye kadar net sıfıra ulaşmak için önümüzdeki kritik 10 yılda eylemleri hızlandırma çağrısı yapıldı.

BM Genel Kurulu, Gelecek Paktı’nı, ekleri olan Küresel Dijital İlkeler Sözleşmesi ve Gelecek Nesiller Bildirgesi ile birlikte oybirliğiyle kabul etti.

Kapsamlı anlaşma, küresel yönetişimi güçlendirmeyi ve sürdürülebilir kalkınma, uluslararası barış, teknolojik yenilik, gençlik ve gelecek nesiller ve küresel yönetişimin dönüştürülmesi dahil olmak üzere insanlığın karşı karşıya olduğu temel zorlukların üstesinden gelmeyi amaçlıyor. Anlaşma aynı zamanda bu zorlukların üstesinden gelmek için ayrıntılı eylem planları da öneriyor.

Pakta aynı zamanda fosil yakıtlara da değiniliyor ve enerji sistemlerinde fosil yakıtlardan adil, düzenli ve eşitlikçi bir şekilde uzaklaşmak, bilime uygun olarak 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmak için bu kritik on yılda eylemleri hızlandırma çağrısı yapılıyor.

Genel Kurul Başkanı Philemon Yang, kabulü “acil krizlere çözüm bulma ve sürdürülebilir, adil ve barışçıl bir küresel düzenin temellerini atma taahhüdü” olarak övdü.

Küresel Dijital İlkeler Sözleşmesi açık ve insan merkezli bir dijital geleceğe yönelik ilkeleri ana hatlarıyla belirtirken, Gelecek Nesiller Bildirgesi karar alma süreçlerinde gelecek nesillerin haklarının tanınması çağrısında bulunuyor.

Yang, paktın taahhütlerinin uygulanmasında dayanışma ve çok taraflı işbirliğinin gerekliliğini vurguladı. Yaklaşan Gelecek Zirvesi’ni hem insanlığı hem de gezegeni koruyan bir geleceği şekillendirmek için bir “harekete geçme çağrısı” olarak nitelendirdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres konuşmasında, Gelecek Zirvesi çağrısında bulunduğunu, çünkü “21. yüzyılın sorunlarının 21. yüzyıla ait çözümler gerektirdiğini” ve “yolumuza devam etmek için zor kararlara ihtiyacımız olduğunu” söyledi.

Dünyanın bir türbülans ve geçiş sürecinden geçtiğini belirten Guterres, “Mükemmel koşulları bekleyemeyiz” derken şöyle devam etti: “Uluslararası işbirliğini daha ağ bağlantılı, adil ve kapsayıcı hale getirmek için güncelleme ve reform yapma yolunda ilk kararlı adımları şimdi atmalıyız ve bugün, sizin çabalarınız sayesinde bunu başardık.”

Önceki Haberler

Dünya Bankası ve Türkiye Arasında Milyarlarca Dolarlık Finansman Görüşmeleri Olumlu İlerliyor

Dünya Bankası'nın Türkiye'ye sağladığı finansmanın büyük bölümü yenilenebilir enerji, afet yönetimi, iklim değişikliği ile ihracatın…

25 Ekim 2024

G20 Bakanları Dünya Ticaretinin Sürdürülebilir Kalkınmayı Teşvik Etmesi Konusunda Anlaştı

Gelecek yıl COP30 iklim müzakerelerine ev sahipliği yapacak olan Brezilya iklim değişikliğiyle mücadele ihtiyacına öncelik…

25 Ekim 2024

BM İklim Diyaloğu Bütçe Yetersizliği Nedeniyle Tehlikede

BM’nin iklim değişikliği organı, uluslararası iklim diyaloğunu sekteye uğratabilecek seviyede bütçe yetersizliğiyle karşı karşıya. Reuters'in…

25 Ekim 2024

Emisyonlar Artmaya Devam Ederken BM Uyardı: Katastrofik Bir Isınmaya Doğru Gidiyoruz

BM’nin Emisyon Açığı Raporu’na göre, küresel seragazı emisyonları 2023 yılında 57,1 GtCO2e ile yeni bir…

25 Ekim 2024

İklim STK’ları Enerji Dönüşümü Planını Değerlendirdi: “Fosil Yakıtlardan Çıkmak Şart”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “Enerji Dönüşümü Yenilenebilir Enerji 2035” yol haritasını değerlendiren iklim ve…

24 Ekim 2024

Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği: ekoIQ’nun 114. Sayısı Yayında

ekoIQ’nun 114. sayısında küreselleşen dünyanın sağlık sistemlerinden yola çıkarak “Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği”ni mercek…

24 Ekim 2024