Ekonomi

BM: Zarar Görmüş Toprakları Onarmak için Günde 1 Milyar Dolara İhtiyaç Var!

BM, zarar görmüş toprakları onarmak ve çölleşmeyle mücadele etmek  için 2,6 trilyon dolarlık yatırım çağrısında bulundu. Bu paranın büyük bir kısmının ise, arazi bozulumundaki büyük payı nedeniyle özek sektörden gelmesi gerektiği belirtildi.

Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) Genel Sekreteri İbrahim Thiaw, Reuters’e yaptığı açıklamada, dünyanın bozulmuş topraklarını onarmak ve çölleşmeyle mücadele etmek için on yıl sonuna kadar en az 2,6 trilyon dolarlık yatırıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Thiaw bugün Riyad’da başlayan ve 13 Aralık’a kadar devam edecek UNCCD 16. Taraflar Konferansı (COP16) öncesinde, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak daha sık ve şiddetli kuraklıkların, artan nüfusun gıda ihtiyaçları ile birleştiğinde, toplumların çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacağını aktardı.

İki haftalık toplantı, devletlerin yasal yükümlülüklerini sıkılaştırmak, sonraki stratejik adımları belirlemek ve finansmanı güvence altına almak da dahil olmak üzere dünyanın kuraklığa karşı direncini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Thiaw, günde yaklaşık 1 milyar dolara denk gelen finansman ihtiyacının büyük bir kısmının özel sektörden gelmesi gerektiğini söyledi.

“Dünyada arazi restorasyonuna yapılan yatırımların büyük kısmı kamu kaynaklarından geliyor ve bu doğru değil. Çünkü dünyadaki arazi bozulmasının ana nedeni, özel sektörün elinde olan gıda üretimidir” diyen Thiaw, şu an itibarıyla hasarlı arazinin rehabilite edilmesi için gereken paranın yalnızca %6’sını özel sektörün sağladığını da sözlerine ekledi.

Thiaw, hükümetlerin iyi arazi kullanımı politikaları ve düzenlemeleri oluşturma ve uygulama sorumluluğunu da kabul etti.

Suudi Arabistan’daki görüşmeler, Ekim ayında biyoçeşitlilik ve Kasım ayında iklim değişikliği ve plastik konusunda finansmanın veya finansman eksikliğinin merkezi bir rol oynadığı benzer BM zirvelerini takip ediyor.

BM, 2022’de sadece 66 milyar dolar yatırım yapıldığını söylerken, ihtiyaç duyulan 2,6 trilyon dolara ulaşmak için dünyanın yıllık 278 milyar dolarlık açığı kapatması gerektiğini söyledi.

Önceki Haberler

İklim Krizini Besleyenler İklim Krizine Yem Olacak

İklim değişikliğine bağlı olarak deniz seviyelerinde artan yükseliş, ironik bir şekilde bu değişikliğe neden olan…

8 Ocak 2025

Türkiye’de Elektrikli Otomobil Satışları Yaklaşık Yüzde 50 Arttı

Türkiye’de 2024’te hibrit otomobil satışları bir önceki yıla göre %70,8, tam elektrikli otomobil satışları ise…

8 Ocak 2025

Prof. Dr. Salihoğlu: “Marmara’da Esas Sorun Kirlilik ve Oksijensizlik”

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış…

8 Ocak 2025

ABD’nin En Büyük 6 Bankası Son 1 Ayda Net-Sıfır Bankacılık İttifakı’ndan Ayrıldı

ABD’de artan siyasi baskı ile beraber, ülkedeki en büyük 6 banka bir ay gibi kısa…

8 Ocak 2025

Müsilaj Geri Dönerken Akıllarda Tek Soru: Atık Deşarjı ve Kirlilik Sorunu 3 Yıldır Neden Çözülmedi?

Marmara ve Ege Denizi'ne yayılan müsilaj kâbusu geri döndü.  Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın açıklamalarının ardından…

7 Ocak 2025

İklim Biliminin Son Çıktıları Bize Neler Söylüyor?

Bilim insanları, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 2021’deki çalışmasından bu yana küresel ısınmanın etkilerinin beklenenden daha…

7 Ocak 2025