;
Politika

BM: Ülkeler “Puan Kazanmak” Yerine Eyleme Geçmeli

BM

BM iklim şefi Stiell, COP28’de ülkelerin fosil yakıt çağının gerileyişini işaret edecek nihai metin üzerinde anlaşmaları gerektiğini söyledi.

Fosil yakıtların geleceğine ilişkin farklı vizyonlar üzerinde gerilimin arttığı bir zirvede Stiell, düzenlenen basın toplantısında şunları söyledi: “Tüm hükümetler, müzakerecilerine açık ve net ilerleme emirleri vermeli. Bizim puan toplama veya en düşük ortak payda politikalarına değil, en yüksek hedeflere ihtiyacımız var.”

Stiell’in sözleri, iki haftalık konferansın ortasına yaklaşırken geldi; bu durum açılıştaki duyuru ve taahhüt telaşının sona erdiği ve dikkatlerin artık perde arkası görüşmelere yöneldiği anlamına geliyor.

“Masanın üzerinde bir başlangıç ​​metnimiz var… ama bu bir çanta dolusu dilek listesine benziyor. Şimdi önemli olan buğdayı samandan ayırmak” diyen BM İklim Şefi Stiell, şu anda masada fosil yakıtlardan aşamalı çıkış ile ilgili birçok seçenek olduğunu hatırlatarak, “Tarafların bunu çözmesi gerekiyor; bildiğimiz fosil yakıt çağının nihai gerileyişine işaret eden çok net bir ifade üzerinde anlaşmaları gerekiyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

COP28 BM iklim zirvesindeki nihai anlaşmaya dair yayımlanan bir taslak, müzakerecilerin fosil yakıtlardan “düzenli ve adil” bir şekilde aşamalı çıkış çağrısını ele aldıklarını göstermişti.