Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) bu hafta gerçekleşen sanal Deniz Ortamını Koruma Komitesi (MEPC) oturumunda ülkeler emisyon azaltımları için ek düzenlemeler getirdi.
Bir BM sözcüsü, Salı günü Birleşmiş Milletler gemicilik ajansının, endüstrinin karbon ayakizini azaltma çabalarının bir parçası olarak gemilerde enerji verimliliğini artırmaya yönelik tedbirleri onayladığını söyledi.
Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) bu haftaki sanal MEPC oturumunda ülkeler ticari gemilerin karbon yoğunluğunu azaltmak için ek düzenlemeleri onayladı.
Yeşil gruplar, küresel ısınmayı 2 derecenin altına düşürmeyi hedefleyen 2015 Paris Anlaşması’na uygun olarak emisyonların yarıya indirilmesi gerekirken, ek düzenlemelerin denizcilik sektörünün emisyon payının önümüzdeki 10 yıl içinde artmaya devam etmesine izin vereceğini söyleyerek onaya karşı çıktılar.
Temiz Taşımacılık Koalisyonundan John Maggs “IMO, emisyonların en az 10 yıl artmaya devam edebileceğine karar verdi. Rahatlıkları şaşırtıcı” dedi.
Mevcut gemilerin karbon yoğunluğunu azaltmayı amaçlayan önlemler, yeni gemiler için halihazırda üzerinde anlaşmaya varılan enerji verimliliği düzenlemelerine katkıda bulunuyor ve uluslararası deniz taşımacılığının karbon yoğunluğunu 2030 itibarıyla 2008 seviyelerine göre %40 azaltmayı hedefliyor.
IMO, gemilerden kaynaklanan toplam seragazı emisyonlarını 2050 itibarıyla 2008 seviyelerine göre % 50 azaltmayı hedeflediğini, ancak eylemi hızlandırmak için baskı altında olduğunu söyledi.
Denizcilik yetkilileri ayrıca endüstrinin 2050 hedeflerini karşılamak için şimdi harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
IMO Genel Sekreteri Kitack Lim Pazartesi günü MEPC’nin başlangıcında, “IMO’nun somut önlemlerle seragazı emisyon stratejisinin uygulanmasına devam etmesinin son derece önemli olduğunu” söyledi.
Dünya ticaretinin yaklaşık %90’ı deniz yoluyla taşınıyor. IMO tarafından Ağustos ayında yapılan en son çalışmanın gösterdiğine göre, taşımacılık sektöründe 2018’e kadar olan altı yıllık dönemde karbon emisyonları dünyadaki karbondioksit emisyonunun % 2,9’unu oluşturdu.
Haziran 2021’de yapılması planlanan bir sonraki MEPC oturumunun yeni önlemleri resmi olarak kabul etmesi bekleniyor.