BM hava durumu ajansının yeni yayımladığı bir rapora göre, dünya genelindeki nehir akışları rekor sıcaklıkların ortasında geçen yıl tüm zamanların en düşük seviyelerine geriledi. Talebin arttığı bir dönemde su kaynaklarının bu durumu endişelerin artmasına neden oldu.
33 yıl öncesine ait verilere dayanan, Küresel Su Kaynaklarının Durumu raporuna göre, uzun süreli kuraklıklar Kuzey, Orta ve Güney Amerika’nın büyük kısımlarında nehir akışına büyük darbe vurdu; Mississippi ve Amazon Nehri havzalarında 2023’te rekor düzeyde düşük su seviyeleri rapor edildi.
Ganj ve Mekong nehri havzalarında da ortalamanın altında koşullar görüldü. Genel olarak, küresel su toplama alanlarının %50’sinde anormal koşullar tecrübe edildi; bunların çoğunda su sıkıntısı vardı ve tarım ve sanayi için su mevcudiyeti azalıyordu.
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Celeste Saulo, gazetecilere verdiği demeçte, “Su, iklim değişikliğinin yaşandığı çağımızın en anlamlı göstergesi haline geliyor, ancak bu rezervleri korumak için harekete geçmiyoruz” dedi.
Saolu, iklim değişikliği nedeniyle su döngülerinin daha düzensiz hale geldiğini söylerken, değişiklikleri izlemek ve bunlara yanıt vermek için hidrolojik izlemenin artırılması çağrısında bulundu.
Amazon kuraklığı bu yıl tekrarlandı ve daha önce gemi seferlerine elverişli olan bölgelerde çamur yığınları ortaya çıktı. WMO Hidroloji Direktörü Stefan Uhlenbrook, bu yıl dünyanın yeni sıcaklık rekorlarının rapor edildiği bölgelerinde daha fazla su kıtlığı beklediğini söyledi.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…