BM, ülkeler Kasım ayında yapılacak iklim değişikliği müzakerelerinin bir sonraki turuna hazırlanırken, seragazı emisyonlarını azaltmaya yönelik ulusal taahhütlerin hâlâ yıkıcı küresel ısınmayı sınırlamak için gerekenin çok altında kaldığını söyledi.
Ulusal Katkı Beyanları (NDC) Sentez Raporu, Paris Anlaşması’na taraf 195 ülkenin eylül itibarıyla sunulan veya güncellenen NDC’lerini içeriyor. Bu NDC’ler, 2019’da 52,9 gigaton karbondioksit eşdeğeri olduğu tahmin edilen toplam küresel emisyonların yüzde 95’ini kapsıyor.
BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin yıllık değerlendirmesine göre, ülkeler tarafından halihazırda BM’ye sunulan NDC’ler, küresel emisyonların 2030 itibarıyla 2019 seviyesine göre %2,6 azaltılmasını sağlıyor. Bu oran geçtiğimiz yıl %2’ydi.
Ancak, bilim insanlarının küresel sıcaklık artışlarını 1,5 derece ile sınırlamayı amaçlayan Paris Anlaşması hedefine ulaşmak için gerekli olduğunu söylediği %43’lük azaltım düşünüldüğünde, bu ilerleme pek bir anlam taşımıyor.
UNFCCC Genel Sekreteri Simon Stiell, Paris yükümlülüklerinin bir parçası olarak, ülkelerin gelecek yılın Şubat ayındaki son tarihten önce yeni ve daha güçlü NDC’ler teslim etmeleri gerektiğini ve raporun bulgularının bir “dönüm noktası” olması gerektiğini söyledi.
Stiell, “Mevcut ulusal iklim planları, iklim değişikliğinin her ülkede milyarlarca insanın yaşamını ve geçim kaynağını mahvetmesini engellemek için hiç de yeterli değil” derken şöyle devam etti: “Son nesil NDC’ler durdurulamaz değişimin sinyalini veriyor. Gelecek yıl yeni NDC’ler bunu gerçekleştirmek için net bir yol çizmeli.”
Ülkeleri daha iddialı vaatler belirlemeye ve uygulamaya ikna etmek, iki hafta içinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de başlayacak olan COP29 iklim müzakerelerinin başarısına bağlı olabilir.
Yaklaşık 200 ülke, gelişmekte olan ülkelerin iklim hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için yeni bir küresel emisyon ticaret sisteminin yanı sıra yıllık 100 milyar dolarlık devasa bir mali paketin ayrıntılarını inceleyecek.
Stiell, mevcut iklim planlarının tam olarak uygulanması durumunda 2030’da emisyonların 51,5 gigaton karbondioksit eşdeğeri seviyesinde olacağı bilgisini paylaşarak, şu değerlendirmede bulundu:
“Bu seviye 2019’dakinden sadece %2,6 daha düşük. Bu seviyelerdeki seragazı kirliliği, istisnasız her ülke için insani ve ekonomik bir felaketi garanti edecektir. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, seragazı emisyonlarının 2030’a kadar 2019 seviyelerine göre %43 azaltılması gerektiğini belirtiyor. 2035’e kadar, küresel net seragazı emisyonlarının 2019 seviyelerine göre %60 düşürülmesi gerekli. Bu, en kötü iklim etkilerini önlemek için bu yüzyılda küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlamak açısından kritik öneme sahip. Bir sonraki ulusal iklim planlarında, iklim eylemi ve hedeflerinde dramatik bir artış sağlanmalı.”
Türkiye’nin COP29 boyunca pavilyonunda etkinlikler yapacak kurum ve kuruluşlar arasında SOCAR Türkiye de yer aldı.…
BM COP16 biyoçeşitlilik müzakerelerinde Kolombiya, "doğayla barış" yapmak isteyen diğer 20 ülkeyle bir koalisyon başlatırken,…
2023’te insanlar, iklim değişikliği olmadan beklenenden ortalama 50 gün daha fazla sağlığı tehdit eden sıcaklıklara…
Yeşil dönüşüm için lityum, kobalt, nikel, grafit ve nadir toprak elementleri gibi çeşitli kritik mineral…
Dünya Meteoroloji Örgütü'nün raporuna göre, atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu yalnızca 20 yılda %10'dan fazla arttı. Dünya…
Eğer Dünya'daki herkes ortalama bir milyarderle aynı oranda gezegeni ısıtan gazlara neden olsaydı, 1,5 derece…