Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi, Polonya’nın Katowice şehrinde 2 Aralık’ta başladı. 2 hafta sürecek ve 14 Aralık’ta sona erecek müzakerelerde, Paris Anlaşması’nın etkin uygulanması için gerekli anlaşma kural kitabı, zirvenin temel maddelerinden biri olacak. İklim Haber ve Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği (TBİD) zirveyi yerinden takip edecek ve tüm son dakika gelişmelerini paylaşacak.
BM İklim Zirvesi, Polonya’nın Katowice şehrinde dün (02.12.2108) başladı. Paris Anlaşması’nın etkin uygulanması için çok önem arz eden kural kitabının temel maddelerden biri olacağı Zirve, 14 Aralık’ta sona erecek. Birleşmiş Milletler İklim Çerçeve Sözleşmesi’nin (UNFCCC) taraflarından olan Türkiye ise Paris Anlaşması’nı henüz onaylamadı. UNFCCC’de gelişmiş ülkeler listesi olan EK-1’de olan Türkiye yeniden sınıflandırılmak ve bu listeden çıkmak istiyor. Türkiye anlaşma çerçevesinde iklim eylemi için üretilecek olan fonlardan ve teknoloji transferi gibi mekanizmalardan yararlanmak istiyor.
İklim Haber de Zirve’de
Yaklaşık 200 hükümetin temsilcileri ile 20.000’den fazla devlet dışı aktör delegesinin katıldığı Zirveyi İklim Haber, Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği (TBİD) ile birlikte takip edecek. İlk günden itibaren İklim Haber ve TBİD, zirve için açılan özel sayfadan olan bitenleri güncel bir biçimde paylaşacak: https://www.iklimhaber.org/cop24/
Eski bir kömür madeni olan, Katowice Kömür Tarihi Müzesi, dünya ülkelerinin IPCC 1,5C raporunda belirtilen uyarı ve fırsatlara cevap vermesi beklenilen bir toplantının alışagelmedik sahnesini oluşturacak.
Emisyon Açığı Raporu: Dünya Alarm veriyor
Zirveden hemen önce yayımlanan BM Emisyon Açığı Raporu da iklim değişikliği ile mücadelede gerekli adımların atılmaya başlandığını ama Paris Anlaşması hedeflerinin tutturulabilmesi için bu adımların en az üç kat hızlandırılması gerektiğini ifade ediyor. Zirve bu yüzden, küresel düzeyde iklim eylemini hızlandırmak için büyük önem taşıyor.
Keza, geçtiğimiz Ekim ayında yayımlanan IPCC Raporu’nda da ifade edildiği gibi, küresel ısınmayı 1,5 derecede tutmak, sürdürülebilir bir toplum için kritik bir öneme sahip ve bunun için her alanda hızlı, geniş kapsamlı ve benzeri görülmemiş değişikliklere ihtiyaç var.
Tüm bu gelişmelerin ışığında zirvede dört temel konuda adımlar atılması bekleniyor:
Türkiye’nin Nevi Şahsına Münhasır Durumu
Türkiye UNFCCC (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi) gelişmiş ülkeler ile aynı listede (EK-1) yer alıyor. Türkiye bu listede yer alan tek gelişmekte olan ülke. Bu nüans 2001 yılında sözleşmenin tarafları tarafından tanındı, Türkiye’nin “özel koşulları” kabul edildi. Bu durum, Türkiye’nin kendine özgü bir pozisyonu olmasına neden oluyor.
2004 yılında UNFCCC’yi ve 2009 yılında Kyoto’yu onaylayan Türkiye, gelişmiş ülke sınıflandırması neticesinde Yeşil İklim Fonu ve Temiz Kalkınma Mekanizması gibi desteklere mevcut durumda ulaşamadığı için Paris Anlaşması’nı onaylamıyor.
Türkiye’nin bu kendine özgü durumu ve geçtiğimiz yıllarda bu konuda hangi gelişmelerin olduğuna dair bilgileri içeren bilgi notu ise İklim Haber tarafından hazırlandı. İlgili notu ekte görebilirsiniz.
Son olarak, iklim zirvesindeki uluslararası gündem maddeleri ve Türkiye’nin özel durumuna dair gelişmeleri aşağıda İklim Haber ve TBİD tarafından kurulan web sitesinden takip edebilirsiniz. Haberlere ve gündeme hızlı ulaşılabilmesi için aynı zamanda bir whatsApp bildirim kanalı açıldı. Kanala üye olmak için sadece tıklamanız yeterli.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…