Dünyanın en büyük ekonomilerinin liderleri gelecek hafta Rio de Janeiro’da G20 zirvesi için bir araya gelecek. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi İcra Sekreteri Simon Stiell de liderleri zirvede küresel iklim finansmanı çabalarına destek sinyali göndermeye çağırdı.
Stiell’in G20 liderlerine yazdığı mektupta dile getirilen talep, Bakü’deki COP29 konferansında müzakereciler, küresel iklim değişikliğinin kötüleşen etkilerini ele almak için finansmanı artırmayı amaçlayan bir anlaşma için mücadele verirken geldi. Stiell mektubunda, “Gelecek haftaki zirvenin çok net küresel sinyaller göndermesi gerekiyor” dedi.
Sinyalin, hibe ve kredilerde bir artışı desteklemesinin yanı sıra borçların hafifletilmesine yönelik bir çağrıyı da içermesi gerektiğini, böylece savunmasız ülkelerin daha cesur iklim eylemlerini neredeyse imkansız hale getiren borç ödeme maliyetleri nedeniyle önünün tıkanmayacağını belirtti.
İş dünyası liderleri de “Bakü’de ilerleme ve odaklanma eksikliğinden” endişe duyduklarını söyleyerek Stiell’in çağrısını yinelediler.
Aralarında We Mean Business Coalition, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ve Brezilya Sürdürülebilir Kalkınma Konseyi’nin bulunduğu iş dünyası grupları, ayrı ayrı gönderdikleri mektuplarda, “G20 liderliğindeki hükümetleri, gerekli olan özel sektör yatırımlarının önünü açmak için fosil yakıtlardan temiz enerji geleceğine hızlı geçişe yönelik politikaları hayata geçirmeye çağırıyoruz” dedi.
Bu yılki BM iklim zirvesinin başarısı, ülkelerin yeni bir finansman hedefi üzerinde anlaşıp anlaşamayacağına bağlı. Ekonomistler, BM müzakerelerinde, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğiyle başa çıkabilmek için önümüzdeki on yılın sonuna kadar yılda en az 1 trilyon dolara ihtiyaç duyduğunu ortaya koydu.
Ancak müzakereciler iki haftalık konferansın ortasına gelinirken oldukça yavaş ilerleme kaydetti. Bu hafta başında 33 sayfa olan ve onlarca geniş kapsamlı seçenekten oluşan anlaşmanın taslak metni, Cumartesi günü itibarıyla 25 sayfaya indirildi.
İsveç’in iklim elçisi Mattias Frumerie, Reuters’e yaptığı açıklamada, finansman müzakerelerinde henüz en zorlu konuların çözülmediğini söyledi: Hedefin ne kadar büyük olacağı ve hangi ülkelerin ödeme yapacağı.
Reuters’e verdiği demeçte, “Hâlâ fikir ayrılıkları mevcut ve bu da önümüzdeki hafta bakanlara oldukça fazla iş bırakıyor” dedi.
Avrupalı müzakereciler, aralarında Suudi Arabistan’ın da bulunduğu büyük petrol üreticisi ülkelerin, dünyayı fosil yakıtlardan uzaklaştırmaya yönelik geçen yılki COP28 anlaşmasının nasıl ileriye götürüleceği konusundaki tartışmaları engellediğini söyledi. Suudi Arabistan ise soruları şimdilik cevapsız bıraktı.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…