;
Politika

BM: İklim Krizi 21. Yüzyılın En Büyük Sorunu

Michele Bachelet, Presidente of Chile speaks during Special Session of the Human Rights Council. 29 March 2017.

İklim krizi, şiddeti ve siyasi istikrarsızlığı tetikliyor. Sadece yaşadığımız çevreye korkunç zararlar vermekle de kalmıyor aynı zamanda insan haklarını küresel düzeyde tehdit ediyor. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet genç iklim aktivisti Greta Thunberg’e yönelik tehditleri ve özellikle Latin Amerika’da çevre aktivistlerine yapılan saldırıları ve şiddeti kınadı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Amazonlar’daki yangınlar ve ormansızlaştırma nedeniyle bölgedeki yerel halkın yaşam mücadelesini ve küresel ısınma kaynaklı iç savaşlarla ilgili bir açıklama yaptı. Bachelet ayrıca, kamuoyunda çok iyi tanınan genç iklim aktivisti Greta Thunberg’e yönelik ve özellikle Latin Amerika’da çevre aktivistlerine yapılan saldırıları ve tehditleri kınadı.

“Kendi neslinin maruz kaldığı zarara karşı çevre adına mücadele eden Greta Thunberg’e yapılan sözlü tacizi ve çevre aktivistlerine yönelik şiddeti kınıyorum. Çevre aktivistleri tarafından dile getirilen talepler zorlayıcı ancak onlara saygı duymalı, onları korumalı ve taleplerini yerine getirmeliyiz” dedi.

Bachelet, Cenevre’de gerçekleşen BM İnsan Hakları Konseyi oturumunda “Dünya şu ana kadar insan hakları ekseninde bu büyüklükte bir tehdit ile karşı karşıya gelmemişti” dedi. “Bütün ülkelerin ekonomileri, kurumsal, politik, sosyal ve kültürel hayatın bütün kesimleri, vatandaşların hakları ve gelecek nesiller bu durumdan etkilenecektir” diye uyardı.

Konseyin 42. oturumu Dorian Kasırgası sonucu hayatını kaybeden 44 kişi ve yıkılan evler, yaşanamaz hale gelen yerler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla açıldı.

Bachelet, “İklim krizi kaynaklı artan okyanus sıcaklıklarının fırtınaya kazandırdığı korkunç hız, şu ana kadar yaşanan Atlantik kasırgaları arasında en korkunç olanıydı” dedi.

Bahamalar gibi alçak rakımlarda bulunan küçük adalar iklim krizinden oldukça fazla etkileniyor ve suya, sağlığa, hijyene, gıdaya, yeterli barınma imkanına ve işe ulaşım gibi temel insan haklarından en önce yoksun kalanlar oluyor. Bachelet, iklim krizini yavaşlatmak adına uluslararası bir eylem çağırısında bulundu.

Bachelet ayrıca Amazonlar’daki ormansızlaşmanın korkunç hızla ilerlemesine dikkat çekti ve “Yağmur ormanlarında devam eden yangınların bütün insanlık üzerinde geri dönülemez etkileri olacak ama bundan en çok o bölgede yaşayan kadınlar, erkekler ve çocuklar etkilenecek” dedi.

İç Savaşların %40’ı Çevresel Bozulma Kaynaklı

Bachelet, Bolivya, Paraguay ve Brezilya’daki yetkililere kalıcı çevre politikalarını uygulamaları konusunda uyarıda bulundu. Geçtiğimiz hafta, Brezilya halkının haklarının ihlal edildiğini söylemesi üzerine Bolsonaro, Bachelet’ye kendi iç işlerine karıştığı suçlamasında bulunmuştu.

Bachelet, iklim krizinin dünyada güvensiz bir ortamı tetiklediğinin de altını çizerek, bir BM araştırmasına göre geçen 60 yılda iç savaşların %40’ının çevresel bozulma sebebiyle gerçekleştiği verisini paylaştı. Afrika’da Sahra Çölü’nün kuzey bölümündeki yarı kurak bölgede bulunan kıt kaynaklar üzerinde bile rekabet yaşandığı vurgulayan Bachelet, bunun etnik gerilimleri, şiddeti ve politik dengesizliği tetiklediğini söyledi.