Birleşmiş Milletler (BM) küresel ısınmanın milyonlarca insanın evini terk etmesine yol açabileceği uyarısında bulundu.
BM Mülteciler Örgütü Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda basına yaptığı açıklamada, BM’nin konu ile ilgili son kararının, küresel iklim değişikliği yüzünden evlerini terk edenlerin de uluslararası korunmaya alınması ve bu konuda hükümetlerin gerekli düzenlemeleri yapmaları zorunluluğunu ortaya koyduğunu söyledi.
BM İnsan Hakları Komitesi, pazartesi günü Yeni Zelanda aleyhine yapılan bir başvuruyla ilgili olarak iklim değişimi mağdurlarının sığınma hakkı başvurularının reddedilemeyeceğini bildirmişti.
BM İnsan Hakları Komitesi iklim değişikliği nedeniyle yaşamları tehlikeye giren ve bu nedenle yaşadıkları yerlerden göç etmek zorunda kalan mültecilerin belirli koşullar altında sığınma hakkından mahrum bırakılamayacağını açıklamıştı.
BM kararını yorumlayan Grandi, “Eğer küresel ısınma yüzünden yaşamınız tehdit altındaysa ve başka bir ülkeye gitmek için bir sınırı geçtiyseniz, savaşta gibi geleceğiniz tehlike içindeyse ülkenize geri gönderilmemeniz gerekir. Bizim bu tür durumlara karşı hazırlık olmamız gerekir” dedi.
BM temsilcisi, spekülasyon yapmamak için tam bir rakam vermek istemediğini ancak milyonlarca kişinin küresel iklim sorunu yüzünden zorunlu göçmen olabileceği uyarısında bulundu.
Grandi, bu sorunların birkaç ülkenin çabasıyla değil toplu ve işbirliği içinde hareketle çözülebileceğini söyledi.
Küresel ısınma yüzünden okyanuslardaki adalarda su seviyesinin yükselmesi, Avusturalya’daki gibi dev orman yangınlarıyla, Sahra Afrikası’ndaki bitki ve canlı hayvan varlığının yok alması gibi durumlar yüzünden önümüzdeki dönemde evlerini terk etmek zorunla kalanlarını sayısının artması bekleniyor.
Türkiye En Fazla Göçmen Kabul Eden Ülke
Suriye’deki iç savaş yüzünden Türkiye’nin 4 milyona yakın göçmeni topraklarında ağırladığını hatırlatan Grandi, “Türkiye’nin dünyada en fazla göçmen nüfusu ağırlayan ülke olduğunu unutmamamız gerekir. Bu konuda siyasi tartışmalar var ama ben işin özüne konsantre oluyorum, Bu da Türkiye’nin göçmenlerin, gönüllü olarak ve güven için evlerine dönene kadar ağırlayabilme yeteneğinin güçlendirilmesini gerektiriyor” dedi.
Yılda 8,6 milyar dolar bütçeye sahip BK Yüksek Mülteciler Komiserliği, dünyanın dört bir tarafından 70 milyona yakın göçmene yardım eli uzatıyor.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…