Ekonomi

BM Genel Sekreteri: “Sigorta Sektörü Fosil Yakıtları Portföylerinden Çıkartmalı”

Sigorta Kalkınma Forumu’nun (Insurance Development Forum) kapanış töreninde konuşma yapan BM Genel Sekreteri António Guterres, sigorta sektörüne portföylerinden ve yatırımlarından fosil yakıtları ve kömürü tamamen çıkartma çağrısı yaptı.

Haber: Burcu GENÇ

Hızla değişen iklime uyum sağlamak için zamanla yarıştığımızı belirten Guterres, “Bugün küresel sıcaklığın 1,2 derecelik artışını yaşıyoruz ve şimdiden her kıtada eşi benzeri görülmemiş iklim aşırılıklarına tanık oluyoruz” dedi.

İklim krizini ele alırken üç zorunlulukla karşı karşıya olduğumuzu belirten Genel Sekreter, bunları şu şekilde sıraladı:

  • Önümüzdeki otuz yıl içinde küresel karbon nötrlüğe ulaşılması,
  • Küresel finansın, dünyanın iklim eylemi planı olan Paris Anlaşması’nın arkasına hizalanması,
  • Dünyayı, özellikle de en kırılgan insanları ve ülkeleri, iklim krizinin etkilerinden korumak için uyum konusunda bir atılım yapılması.

Guterres, her ülke, şehir, finans kurumu ve şirketin 2050 yılına kadar net sıfır emisyona geçiş planlarını benimsemesi ve bu yolda kararlı adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

Guterres, 35 trilyon doların üzerindeki varlığı kontrol eden sigorta şirketlerinin portföylerinde ve yatırımlarında, 2050 yılına kadar net sıfır olmak için çalışmaları gerektiğini dile getirdi ve yatırımların iklim krizine katkıda bulunmamasının ve iklim çözümlerine yönelik olmasının önemine değindi.  Bunun için yenilenebilir kaynaklara, düşük ve sıfır karbonlu ulaşıma ve iklime dayanıklı altyapıya yatırım yapmalarını işaret eden Genel Sekreter, 2019 yılında toplanan Net Zero Asset Owner Alliance’a (Net Sıfır Varlık Sahipleri Birliği) yirmiye yakın sigorta şirketinin katıldığını ve bu girişimin, net sıfır taahhütlerini desteklemek için güvenilir ve şeffaf hedefler ve zaman çizelgeleri belirleme açısından çok önemli bir standart yarattığını vurguladı. COP26 ile beraber kömürün sonunun gelmesi gerektiğini ifade eden Guterres, gezegenin, sigortacıların portföylerinde kömür ve fosil yakıt yatırımlardan uzak durmasına ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

G7’nin bu yılın sonuna kadar kömüre verilen tüm uluslararası desteği sona erdirme taahhüdünü desteklediğini belirten Guterres, sigorta sektörünü de bu taahhüdü desteklemeye çağırdı.

Azaltmanın yanı sıra, adaptasyonu da vurgulanması gerektiğini ve son zamanlarda iklim krizinden dolayı yaşanan felaketler nedeniyle esnek finansmana kolay erişim ve bölgesel uyum için finansmanı artırma çağrısında bulunduğunu belirtti.

Afetlerin ve iklim risklerinin artığını ifade eden Guterres, daha fazla iklim eylemi için dört alana işaret etti:

  1. Sigorta endüstrisi, afetlere karşı dayanıklılığın arkasına risk sermayesini ve teknik uzmanlığı yerleştirmeye devam etmeli. Ayrıca gelişmekte olan ülkelere, özellikle düşük karbonlu, iklime dayanıklı altyapıya daha fazla yatırım yapmalı.
  2. Gelişmekte olan ülkelerin, riski anlama ve yönetme konusunda bilgiye ve küçük işletmeler ve bireyler de dahil olmak üzere kendi sigorta piyasalarını geliştirmelerine ihtiyaçları var. En az gelişmiş ülkelerdeki insanların yaralanma, evlerini kaybetme, yerinden edilme, tahliye edilme veya acil yardıma ihtiyaç duyma olasılıkları yüksek gelirli ülkelerdekilere göre ortalama altı kat daha fazla. Sigorta pazarlarını ülkeler, işletmeler ve bireyler açısından daha kapsayıcı hale getirmek, güvenlik ağları oluşturmak için temel bir stratejidir.
  3. Kalkınma topluluğu, risk finansmanı ve sigortanın ülke kalkınma planlaması ve finansmanına daha iyi entegrasyonunu savunmalıdır.
  4. Donör ülkeler, özellikle en savunmasız ülkeler için yönetişim, piyasa dönüşümü ve prim desteğine yapılan yatırımların değerini kabul ederek bu çalışmayı desteklemelidir.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025