Bilim

BM Genel Sekreteri Guterres: “Küresel Kaynama Çağı Başladı”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, küresel ısınma çağının sona erdiğini, bunun yerine “küresel kaynama çağının” başladığını ifade etti.

İklim değişikliğinin korkutucu bir gerçek olarak yaşandığını ve bunun sadece başlangıç olduğunu dile getiren BM Genel Sekreteri, fosil yakıt şirketlerinin yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapması gerektiğini vurguladı.

Guterres, göz boyama taktiklerinin artık sona ermesi gerektiğini de sözlerine ekledi. BM Genel Sekreteri’nin kullandığı bu ifade uluslararası terminolojide “greenwashing” olarak biliniyor. Türkçe’ye “yeşil badana” ya da “yeşil aklama” olarak da çevrilmiş ifade, çevre konusunda yeşil olduğunu iddia eden büyük şirketlerin göz boyama taktiklerini tanımlıyor.

New York’taki basın toplantısında konuşan Guterres, G20 üyesi ülkelerin yeni ulusal emisyon azaltma hedeflerinin bir gereklilik olduğunu dile getirirken, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri için elektrik üretiminde kömür kullanımını sona erdirmesini istedi, bunun için de 2030 yılına kadar inandırıcı planlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Guterres, küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için finans kuruluşlarına da rol düştüğünü belirtti ve fosil yakıtların kredilendirilmesini, sigortalanmasını ve yatırımlarını sonlandırarak yenilenebilir enerjiye yöneltmeleri gerektiğini söyledi.

“Olabileceklerin en kötüsünü durdurabiliriz” diyen Guterres, sözlerine şöyle devam etti:

“Ancak bunu yapmak için yakıcı sıcaklıklarla geçen bir yılı, yakıcı bir hırs yılına dönüştürmeli ve iklim eylemini hemen şimdi hızlandırmalıyız.”

Guterres’e göre iklim değişikliğinin sonuçları oldukça açık ve hatta trajik: “Muson yağmurlarının sürüklediği çocuklar, alevlerden kaçan aileler. Yanıcı sıcaklıkta mahvolan işçiler. Kuzey Amerika, Asya, Afrika ve Avrupa’nın büyük bölgeleri için acımasız bir yaz. Tüm dünya için bir felaket.”

Temmuz Ayı Dünyanın En Sıcak Ayı Olabilir

Bilim insanları Temmuz ayının, dünyanın en sıcak ayı olabileceğini söylüyor.

Ayın bitmesine daha birkaç gün olmasına rağmen, bazı uzmanlar mevcut sıcaklıklar nedeniyle Temmuz ayının son 120 bin yılın en sıcak ayı olabileceğini düşünüyor.

Bilim insanları, söz konusu ekstra ısınmanın çoğunlukla fosil yakıt kullanımıyla bağlantılı olduğunda hemfikirler.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) Direktörü Carlo Buontempo, Temmuz ayı sıcaklıklarının 1940’lara kadar uzanan kayıtlarla karşılaştırıldığında “olağanüstü” olduğunu söyledi.

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas ise “Dünya genelinde Temmuz ayında milyonlarca insanı etkileyen aşırı hava maalesef iklim değişikliğinin acımasız gerçeği ve geleceğin bir habercisi” diye konuştu.

Önceki Haberler

Kirli Hava Ruhsal Hastalıklara Yol Açıyor

Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…

18 Aralık 2024

IEA: Küresel Kömür Talebi 2024’te Rekor Kırabilir

Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…

18 Aralık 2024

10 Kentte Enerji Projeleri için Acele Kamulaştırma Kararı Çıktı

Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…

18 Aralık 2024

Yeni Sıcaklık Rekorları Kapıda!

Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…

18 Aralık 2024

Kanada Hükümeti Emisyon Azaltım Tavsiyesine Uymadı

Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…

17 Aralık 2024

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024