Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, iklim değişikliğini “insanlığa karşı en sistematik tehdit” olarak gördüğünü söylerken dünya liderlerine ülkelerinin neden olduğu seragazı emisyonlarını durdurmaları yönünde yeni bir çağrı yaptı.
BM Genel Merkezi’nde iklim değişikliği konusunda açıklamada bulunan Genel Sekreter Guterres, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. ABD’nin yaklaşık bir sene önce aldığı Paris Anlaşması’ndan çekilme kararını yorumlayan Guterres, bu kararın çok önemli olmadığını belirtirken ABD vatandaşlarının bu konuda bolca çalıştığını ifade etti: “Yönetimin pozisyonundan bağımsız bir şekilde, ABD ülke olarak Paris’te verdiği taahhütleri yerine getirebilir. Hepinizin bildiği gibi, dünya genelinde de hükümetlerin rolü gitgide azalıyor”. ABD, Paris Anlaşması’ndan çekilme niyetini açıklamasına rağmen, anlaşmaya göre çekilme 2020’den önce zaten gerçekleşemeyecek.
Genel Sekreter António Guterres, Güney Asya’daki sellerin 41 milyon kişiyi etkilediğini söylerken, Afrika’daki 900 bin kişinin kuraklık nedeniyle göç etmek zorunda kaldığını vurguladı. Guterres, “Dünyanın iklim değişikliğiyle mücadelesini artırmasından önce daha kaç adet alarmın çalması gerekiyor, merak ediyorum” diyor ve ekliyor: “On yıllardır algılanan problemleri ele almanın zor olabileceğini biliyoruz. Ancak iklim etkilerini zaten yaşıyoruz”.
Guterres yaptığı açıklamada, insanlık için en büyük tehdidin iklim değişikliği olduğunu ifade ederken, dünya liderlerine ülkelerinin seragazı emisyonlarını durdurma çağrısında da bulundu.
BM Genel Sekreteri, dünya liderlerinin emisyon azaltma hedeflerini yükseltmelerini teşvik etmek adına önümüzdeki yıl bir konferans organize etmeyi planlıyor. Bağımsız analizlere göre, bazı ülkeler 2015 yılının Kasım ve Aralık ayında hazırlanan Paris Anlaşması doğrultusunda belirledikleri hedefleri yakalamaya çok yaklaştı.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…