;
Politika

BM Genel Sekreteri Guterres: “Fosil Yakıt Çağının Sonu Kaçınılmaz”

guterres

António Guterres, Donald Trump’ın ABD’yi Paris Anlaşması’ndan çekmesinden günler sonra Davos’ta liderlere ve iş dünyasına seslenerek tarihin doğru tarafında yer almaları konusunda uyarıda bulundu.

BM Genel Sekreteri António Guterres, Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda liderlere, dünyanın fosil yakıtlara olan bağımlılığını “Frankenstein’ın hiçbir şeyi ve hiç kimseyi esirgemeyen canavarına” benzetti.

Guterres, 2024’ün tarihteki en sıcak yıl olduğunun onaylanmasından ve Donald Trump’ın ülkesini Paris Anlaşması’ndan çekerek ABD başkanlığındaki ikinci dönemine başlamasından birkaç gün sonra yaptığı konuşmada “Fosil yakıt bağımlılığımız hiçbir şeyi ve hiç kimseyi esirgemeyen bir Frankenstein canavarıdır” dedi.

Guterres şunları söyledi: “Bugün gördüklerimiz – deniz seviyesindeki yükseliş, sıcak hava dalgaları, seller, fırtınalar, kuraklıklar ve kontrol edilemeyen yangınlar – gelecekte yaşananların sadece bir ön gösterimidir” dedi.

Ayrıca Trump göreve dönmeden önce birçoğu iklim anlaşmalarından çekilen büyük bankaların liderlerine, “tarihin ve bilimin yanlış tarafında” yer aldıklarını söyledi.

Benzer bir uyarıyı “Fosil yakıt endüstrisi ile sektöre yardım, yataklık ve yeşil aklama yapan reklam, lobicilik ve halkla ilişkiler şirketlerine” de yaptığını söyledi. Ancak yenilenebilir enerjinin sunduğu “olağanüstü ekonomik fırsata” dikkat çekti ve şöyle devam etti: “Bu, her ülkedeki insanlara fayda sağlayacak ve fosil yakıt çağının sonunu kaçınılmaz kılacak.”

Geçen yıl kaydedilen en sıcak yıldı ve kömür, petrol ve gazın yakılmasından kaynaklanan rekor emisyonlar yaşandı. Aynı zamanda Paris Anlaşması’yla uzun vadeli sınır olarak belirlenen 1,5 derecelik sıcaklık artışının aşıldığı ilk yıl oldu. Guterres’e göre tüm bu veriler doğru yolda ilerlemek için daha sıkı mücadele etmemiz gerektiği anlamına geliyor: “Küresel ısınma hızla ilerliyor; geri adım atamayız.”

Guterres, hükümetleri, bir sonraki büyük BM iklim zirvesi olan Brezilya’daki COP30’dan çok önce, Şubat ayına kadar yeni ulusal iklim eylem planları ortaya koyma konusunda Paris Anlaşması çerçevesinde verdikleri sözü tutmaya çağırdı. “Ayrıca gelişmekte olan ülkelerde küresel ısınmaya uyum sağlamak, emisyonları azaltmak ve yenilenebilir enerji devriminin faydalarından yararlanmak için iklim eylemi için finansmanda da bir artışa ihtiyacımız var” dedi.