Politika

BM Genel Sekreteri: “G20 Emisyon Azaltımında Sorumluluğu Üstlenmeli”

BM Genel Sekreteri Guterres emisyonları azaltmanın “esasen” en büyük kirleticiler olan G20 ülkelerinin sorumluluğunda olduğunu söylerken, iklim krizinin yükünü taşıyan ülkeler için daha güçlü hedefler ve daha adil finansman çağrısında bulundu.

Saint Vincent ve Grenadinler’de düzenlenen Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC) zirvesi öncesinde konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, gelişmekte olan ülkelerin kendilerini iklim değişikliğinden korumaları için makul finansman maliyetleri de dahil olmak üzere “daha fazla iklim adaletine” ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Guterres, “Emisyonların azaltılması konusunda çok daha büyük bir hedefin olmasının yanında eyleme de ihtiyacımız var ve bu, esasen emisyonların %80’ini temsil eden G20 ülkelerinin sorumluluğunda” dedi.

Daha fazla iklim adaletinin gelişmekte olan ülkeler ve küçük ada devletleri için uyum ve azaltımda makul maliyet ve çok daha fazla finansmanın akışı ile sağlanabileceğini de ekledi.

Karayip ülkeleri uzun süredir, iklim felaketlerinin yol açtığı zararların karşılanması adına iklim krizinde çok daha fazla sorumluluğu olan zengin ülkelerden “kayıp ve zarar” fonu gibi bir tazminat talep ediyor.

Karayip ülkeleri ayrıca yüksek borç/GSYİH oranlarıyla karşı karşıya ve hükümetlerin insani yardım ve acil durum müdahale projelerini uygulamak ve borçlarını geri ödemek arasında seçim yapmak zorunda kalmaması için borçların hafifletilmesi çağrısında bulunuyor.

Guterres, Latin Amerika ve Karayipler’in adaletsiz bir uluslararası finans sisteminin ve kontrolden çıkan iklim değişikliğinin kurbanı olduğunu anlamanın zamanının geldiğini de sözlerine ekledi.

Önceki Haberler

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024

RTÜK Açık Radyo’nun Yayın Lisansını İptal Etti

Radyo yönetiminden yapılan açıklamada ise, yasaya karşı direnmek ve yargı yolu dışında karara karşı gelmek…

4 Temmuz 2024

“İklim Değişikliğiyle İlgili Komplo Teorilerinin Türkiye’de Yaygınlaşması Muhtemel”

Komplo teorilerine neden inanırız? Doç. Dr. Onurcan Yılmaz ile birlikte yazdıkları çalışmalarıyla bu soruya yanıt…

3 Temmuz 2024

İklim Değişikliğinin Son 19 Yıldaki Maliyeti 2,8 Trilyon Dolara Ulaştı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, iklim kaosunun çok büyük bir ekonomik maliyeti olduğunu…

3 Temmuz 2024