Saint Vincent ve Grenadinler’de düzenlenen Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC) zirvesi öncesinde konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, gelişmekte olan ülkelerin kendilerini iklim değişikliğinden korumaları için makul finansman maliyetleri de dahil olmak üzere “daha fazla iklim adaletine” ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Guterres, “Emisyonların azaltılması konusunda çok daha büyük bir hedefin olmasının yanında eyleme de ihtiyacımız var ve bu, esasen emisyonların %80’ini temsil eden G20 ülkelerinin sorumluluğunda” dedi.
Daha fazla iklim adaletinin gelişmekte olan ülkeler ve küçük ada devletleri için uyum ve azaltımda makul maliyet ve çok daha fazla finansmanın akışı ile sağlanabileceğini de ekledi.
Karayip ülkeleri uzun süredir, iklim felaketlerinin yol açtığı zararların karşılanması adına iklim krizinde çok daha fazla sorumluluğu olan zengin ülkelerden “kayıp ve zarar” fonu gibi bir tazminat talep ediyor.
Karayip ülkeleri ayrıca yüksek borç/GSYİH oranlarıyla karşı karşıya ve hükümetlerin insani yardım ve acil durum müdahale projelerini uygulamak ve borçlarını geri ödemek arasında seçim yapmak zorunda kalmaması için borçların hafifletilmesi çağrısında bulunuyor.
Guterres, Latin Amerika ve Karayipler’in adaletsiz bir uluslararası finans sisteminin ve kontrolden çıkan iklim değişikliğinin kurbanı olduğunu anlamanın zamanının geldiğini de sözlerine ekledi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…