;
Ekonomi

BM Genel Sekreteri: “Ahlaksız Fosil Yakıt Kazançları Vergilendirilmeli”

fosil yakıt

BM Genel Sekreteri António Guterres, hükümetleri fosil yakıt kazançlarını vergilendirmeye ve savunmasız insanları desteklemek için para kullanmaya çağırdı.

BM Genel Sekreteri António Guterres, petrol ve gaz gibi şirketlerin rekor kârlarını ahlaksız olarak nitelendirirken hükümetleri, parayı en çok ihtiyacı olanlara yardım etmek için kullanmasını tavsiye etti, beklenmedik bir vergi uygulamasını da önerdi.

Çarşamba günü New York’ta konuşan Guterres, fosil yakıt şirketlerinin ve mali destekçilerinin “grotesk açgözlülüğünün” bu yılın ilk çeyreğinde, en büyük enerji şirketlerinin toplam kârlarının neredeyse 100 milyar dolara (82 milyar sterlin) ulaşmasına yol açtığını söyledi.

Guterres, “Petrol ve gaz şirketlerinin, bu enerji krizinden en yoksul insanların ve toplulukların sırtında, iklime büyük bir maliyeti olacak şekilde rekor kârlar elde etmesi ahlak dışıdır. Tüm hükümetleri bu aşırı kârları vergilendirmeye ve fonları bu zor zamanlarda en savunmasız insanları desteklemek için kullanmaya çağırıyorum” diye konuştu.

Bu haftanın başlarında BP, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında yüksek petrol fiyatları sayesinde yılın ikinci çeyreğinde kârını üç katına çıkararak yaklaşık 7 milyar sterline ulaştığını açıkladı. Guterres, dünyanın dört bir yanındaki insanlar mali yıkımla karşı karşıya kaldığı için bu tür kârların kabul edilemez olduğunu söyledi.

“Aşırı Kâr Oranları Kabul Edilemez”

“Dünyanın her yerindeki hane halkı bütçeleri, iklim krizi ve savaşın körüklediği yüksek gıda, ulaşım ve enerji fiyatlarından kaynaklanan sıkıntıyı hissediyor. Bu, en yoksul haneler için bir açlık krizi ve ortalama gelirde olanlar için ciddi kesintiler demek” dedi.

Aşırı kârlar üzerindeki beklenmedik bir verginin yanı sıra hükümetlerin, enerji talebini yönetmek, petrol ve gazdan daha ucuz olan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi hızlandırmak için daha fazlasını yapması gerektiğini ifade etti.

Gelişmiş ülkeleri, gelişen ulusların yenilenebilir enerjiye geçişine yardımcı olmak için daha fazla “sosyal, teknik veya finansal destek” sunmaya çağırdı: “Gelişmekte olan ülkeler yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak için sebeplerden yoksun değiller. Birçoğu, fırtınalar, orman yangınları, sel ve kuraklık gibi iklim krizinin ciddi etkileriyle beraber yaşıyor. Eksik olan ise somut, uygulanabilir seçeneklerdir.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi