Politika

BM Genel Sekreteri: “ABD’nin 2. Kez Paris Anlaşması’ndan Ayrılması Anlaşmayı Sakatlayabilir”

António Guterres, küresel ısınmayı sınırlandırmaya yönelik 2015 tarihli dönüm noktası niteliğindeki anlaşmanın, ABD’nin bir kez daha çekilmesi durumunda devam edeceğini söyledi ancak muhtemel ayrılığı bir uzuv veya organ kaybına benzetti.

Donald Trump’ın seçilmesi halinde ülkesini ikinci kez Paris Anlaşması’ndan çıkarma ihtimali konuşulurken, BM Genel Sekreteri, dünyanın ABD’nin uluslararası iklim sürecinde kalmasına ihtiyacı olduğu konusunda uyardı.

António Guterres, küresel ısınmayı sınırlandırmaya yönelik 2015 tarihli dönüm noktası niteliğindeki anlaşmanın, ABD’nin bir kez daha çekilmesi durumunda devam edeceğini söyledi ancak muhtemel ayrılığı bir uzuv veya organ kaybına benzetti.

Guterres, “İnsanlar bazen önemli organlarını kaybedebilir veya bacaklarını kaybedip hayatta kalabilirler. Ama sakat bir Paris Anlaşması istemiyoruz. Aksine gerçek bir anlaşma talep ediyoruz” dedi. Haberlere göre Cumhuriyetçi aday kazanırsa yönetimi ABD’yi BM iklim müzakere çerçevesinden tamamen çekebilir.

Diğer ülkeler de buradan hareketle anlaşmadan ayrılmaya karar verebilir ki bu da küresel çapta yıkıcı sıcaklık artışlarına ve daha fazla aşırı hava olaylarına neden olabilir. Guterres ise ABD’yi anlaşmada kalmaya ve küresel ısınmanın sanayi öncesi seviyelere göre 1,5 derecede sınırlandırılmasında üzerine düşeni yapmaya çağırdı:  “ABD’nin Paris Anlaşması’nda kalması ve 1,5 dereceyi hâlâ gerçekçi bir hedef olarak tutması için gerekli olan politikaları benimsemesi çok önemli.”

ABD, Trump’ın Haziran 2017’de ayrılacağını açıklamasının ardından Kasım 2020’de Paris Anlaşması’ndan resmen çekilen dünyadaki ilk ülke olmuştu. Anlaşmadan ayrılmaya ilişkin karmaşık kurallar nedeniyle, karar ile resmi ayrılık arasında önemli bir gecikme yaşanmıştı. Joe Biden, Ocak 2021’e denk gelen başkanlığının ilk gününde Paris Anlaşması’na yeniden katılmıştı.

İklim, 2024 ABD başkanlık seçimleri için yapılan kampanyalarda ikincil bir konu olsa da, iklim değişikliğini sıklıkla inkar eden Trump, fosil yakıtlara yeni bir yatırım dalgası başlatma ve elektrikli arabalara ve yenilenebilir enerjiye verilen desteği kesme sözü verdi.

Pensilvanya Üniversitesi’nden iklim bilimci Michael Mann, daha önce Trump’ın ikinci başkanlığının ABD’nin iklimle ilgili eylemine ciddi bir darbe olacağı konusunda uyarmıştı: “Trump’ın ikinci başkanlık dönemi bu 10 yılda anlamlı bir iklim eyleminin sona ermesi demek. Isınmayı 1,5 derecenin altında istikrara kavuşturmak muhtemelen imkansız hale gelecek.”

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025