Yeni yayımlanan bir BM raporu, gelişmekte olan ülkelere iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamalarına yardımcı olmak için aktarılan finansman miktarının şimdiye kadarki en büyük yıllık artıştan sonra bile ihtiyaç duyulan 359 milyar doların çok altında olduğunu gösterdi.
BM Çevre Programı’nın (UNEP) yıllık Uyum Açığı raporuna göre, gelişmiş dünyadan gelen finansman, 2021’de 22 milyar dolar iken, 6 milyar dolarlık bir artışın ardından 2022’de 28 milyar dolara ulaştı; bu, küresel ısınmanın etkilerini sınırlamak için 2015’teki BM Paris Anlaşması’ndan bu yana herhangi bir yılda görülen en yüksek rakam.
Ancak bu rakam, söz konusu ülkelerin iklim uyum finansmanında 187 milyar dolar ile 359 milyar dolar arasında değişen yıllık ihtiyacın oldukça altında.
Ülkeler, Bangladeş’teki seller ve Brezilya’daki kuraklık da dahil olmak üzere iklim değişikliğinin ağırlaştırdığı aşırı hava koşullarının damgasını vurduğu bir yılda, iklim müzakerelerinin bir sonraki turu için 11-22 Kasım tarihleri arasında Azerbaycan’da düzenlenecek COP29’da buluşmaya hazırlanıyor.
Zengin ülkelerin, gelişmekte olan ülkelere bu durumla başa çıkmalarına yardımcı olmak için ne kadar para göndermeyi kabul edecekleri Bakü’deki müzakerelerin merkezinde yer alacak.
UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, iklim değişikliğinin özellikle en yoksul ve savunmasız topluluklar üzerinde yıkıcı etkilere yol açtığını belirterek, “Şiddetli fırtınalar evleri yerle bir ediyor, orman yangınları ormanları yok ediyor ve arazi bozulumu ve kuraklık manzaraları yok ediyor. İnsanlar, geçim kaynakları ve bağlı oldukları doğa, iklim değişikliğinin sonuçlarından gerçek tehlike altında. Eyleme geçilmezse, bu geleceğimizin bir ön izlemesi ve dünyanın iklim uyum çabalarına ciddiyetle yaklaşmaması için hiçbir bahane olamaz” ifadelerini kullandı.
Uyum finansmanı, yükselen deniz seviyelerine karşı taşkınlara karşı koruma inşa etmek, aşırı sıcağa karşı koruma sağlamak için kentsel alanlara ağaç dikmek ve altyapının kasırgalara dayanabilmesini sağlamak gibi faaliyetleri kapsıyor.
Finansmana ek olarak, ülkelerin bu finansmanın nasıl kullanılacağı konusunda rehberliğe de ihtiyaçları olabilir. Raporda, 171 ülkenin yürürlükte bir politikası, stratejisi veya planı olsa da, bunların kalitesinin değişiklik gösterdiği ve kırılgan veya çatışmalardan etkilenen devletlerin böyle bir planının bulunmadığı belirtildi.
UNEP, kısa bir süre önce yayımladığı Emisyon Açığı raporunda ise, seragazı emisyonlarında acilen ve keskin düşüşler olmaması halinde, küresel sıcaklık artışının bu yüzyıl sonunda felaket boyutuna ulaşabileceği ve 2,6 ile 3,1 dereceyi bulabileceği uyarısında bulunmuştu.