Politika

BM: Dünya Mevcut Planlarla 2.7 Derecelik Sıcaklık Artışına Doğru İlerliyor

Birleşmiş Milletler, mevcut emisyon taahhütleriyle devam edilirse 2.7 derecelik bir ısınma yolunda gidildiğine dair uyarıda bulundu.

Birleşmiş Milletler’in (BM) yeni bir raporunun salı günü yapılan açıklamasında, seragazı emisyonlarını azaltmaya yönelik mevcut taahhütlerin, gezegeni bu yüzyılda ortalama 2.7 derece sıcaklık artışı yoluna soktuğu belirtildi ve iklim görüşmeleri öncesinde sert bir uyarıda bulundu.

Hükümetler önümüzdeki hafta, küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlandırmada son şans olarak görülen COP26 konferansında ilgi odağı olacak.

Orman yangınlarından sellere kadar aşırı hava olayları dünyanın dört bir yanında ülkeleri etkilerken, Ağustos ayındaki bir BM raporu, seragazı emisyonlarından kaynaklanan küresel ısınmanın önümüzdeki yirmi yılda 1,5 dereceyi aşabileceği konusunda uyarmıştı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 2015’teki Paris Anlaşması’ndan bu yana BM müzakerelerinin en önemli turunun iklim değişikliğiyle mücadele için gereken anlaşmaları güvence altına alıp almayacağının meçhul olduğunu söyledi.

BM Dünya Meteoroloji Örgütü ise, Pazar günü İskoçya’nın Glasgow kentinde başlayacak ve iki hafta sürecek olan zirve öncesinde, seragazı konsantrasyonlarının geçen yıl rekor kırdığını ve dünyanın yükselen sıcaklıkları sınırlamada “yoldan saptığını” söyledi.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından hazırlanan ve Paris Anlaşması’nda kabul edildiği üzere bu yüzyıldaki sıcaklık artışını sınırlandırmakla tutarlı olan emisyonlar ile beklenen emisyonlar arasındaki farkı ölçen yıllık “emisyon açığı” raporu, %7,5 oranında artırılmış olan güncel taahhütlerin önceki taahhütlere kıyasla sadece 2030 emisyonlarını azalttığını söyledi.

Isınma bu yüzyıl boyunca devam ederse, UNEP’in son raporundaki 3 derecelik ısınma tahmininden biraz daha az olan 2.7 derecelik bir ısınmaya yol açacak. Isınmayı 2 derece ile sınırlamak için %30; 1.5 derece ile sınırlamak için ise %55’lik bir azaltım gerekiyor.

Rapor, net sıfıra yönelik mevcut taahhütlerin, yüzyılın sonuna kadar ısınmayı yaklaşık 2,2 derece ile sınırlayabileceğini; ancak şimdiye kadar 2030 taahhütlerinin, büyük yayıcıları net bir yola sokmadığını söyledi.

Bir grup olarak, küresel emisyonların %80’ini temsil eden G20 ülkeleri, orijinal veya yeni 2030 taahhütlerini gerçekleştirme yolunda değil.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Tüm G20 ülkelerinin Glasgow’dan önce veya Glasgow’da taahhütlerinin 1.5 derece ile uyumlu olması kesinlikle şart” dedi.

Zaman Daralıyor

En son BM verileri, küresel emisyonların yaklaşık %57’sini oluşturan 143 ülkenin COP26 öncesinde yeni veya güncellenmiş emisyon azaltım planları sunduğunu ve bunların tam olarak uygulanması halinde toplam emisyonlarının 2030 itibarıyla 2010 seviyelerinin yaklaşık %9’u olacağı tahmin ediliyor.

Ancak Paris Anlaşması kapsamında 192 ülkenin tüm taahhütleri birlikte alınırsa, 2030 itibarıyla küresel emisyonlarda 2010 yılına kıyasla yaklaşık %16’lık bir artış bekleniyor ve bu da 2.7 derece civarında bir ısınma anlamına geliyor.

Küresel emisyonların yaklaşık %30’undan birlikte sorumlu olan Çin ve Hindistan, henüz güncellenmiş taahhütlerde bulunmadı.

Raporda, son 11 yılda, bu politikalar olmasaydı gerçekleşecek olana kıyasla, 2030 itibarıyla yıllık emisyonları 11 gigaton (Gt) karbondioksite eşdeğer azaltım politikaları uygulamaya konuldu.

Bununla birlikte, büyük ekonomilerin 2030’daki iklim hedefleriyle tutarlı olanın iki katından fazla kömür, petrol ve gaz üretmeye başlamasıyla birlikte, fosil yakıt üretimi ihtiyaç duyulan oranda yavaşlamıyor.

Raporda yer almayan Oxford Üniversitesi’nde jeosistem bilimi profesörü Myles Allen, “Mevcut ilerlemede 2030 emisyon açığını 2080’lerde kapatacağız” dedi.

UNEP, 2030 itibarıyla 1.5 derece sınırına ulaşmak için, yıllık seragazı emisyonlarının, güncellenmiş taahhütlerde ve diğer 2030 taahhütlerinde vaat edilenin üzerine, 28 gigaton fazladan düşmesi gerektiğini söyledi.

2 derece sınırı için, 2030 itibarıyla yıllık emisyonlarda ilave 13 gigatonluk bir azalmaya ihtiyaç var.

UNEP yönetici direktörü Inger Andersen, “Planları yapmak, politikaları uygulamaya koymak, uygulamak ve nihayetinde azaltım gerçekleştirmek için sekiz yılımız var” dedi.

Paylaş

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024