Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 1.5 Derece Özel Raporu, küresel sıcaklık artışını 1.5 derecede sınırlama şansını sürdürmesi için dünyanın 500 gigatondan fazla karbondioksit üretemeyeceğini ortaya koymuştu.
Ancak BM tarafından hükümetlere sunulan yeni bir rapor, hükümetlerin mevcut iklim hedeflerini (NDC’ler) karşılasalar bile 2030 yılına kadar yaklaşık 430 gigaton üreteceklerini söylüyor.
2030’dan sonra geriye sadece 70 gigaton kalıyor. Bu yörüngede, 70 gigaton sadece iki yıl içinde üretilebilir.
Glasgow’daki COP26 iklim görüşmelerinde, tüm ülkeler birbirlerinden 2030 iklim hedeflerini “yeniden gözden geçirmelerini ve güçlendirmelerini” isteme konusunda anlaşmışlardı.
Ancak çok azı bunu yaptı ve dünyanın en büyük yayıcılarından hiçbiri hedeflerini iyileştirmeyi önermedi.
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, hiçbir hükümetin iklim planlarının küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamaya uygun olmadığını buldu.
COP26’da, 2020’lerde emisyon azaltımlarını artırmak için bir BM çalışma programı oluşturuldu, ancak COP27’de ülkeler yalnızca bu görüşmeleri nasıl başlatacaklarını tartıştı.
Hükümetlerin emisyonları yeterince hızlı bir şekilde azaltamayacakları düşünülürse, IPCC’nin 2018 raporu, uzun vadede dünyanın teknolojiler yoluyla saldığından daha fazla karbondioksiti atmosferden uzaklaştırmasına güvendiğini ortaya koydu.
Ancak rapor bu teknolojinin bu tür teknolojilere güvenmenin ısınmayı 1.5 derece ile sınırlama yeteneği açısından büyük bir risk olduğu konusunda uyarıda bulundu.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…