BM, iklim krizi de dahil olmak üzere çevresel bozulmayı “çocuklara yönelik yapısal şiddetin bir türü” olarak adlandırdı.
BM, gezegeni koruma mücadelesinde ön saflarda yer alan çocukların iklim değişikliğiyle mücadelede elini güçlendirmek amacıyla önemli bir anlaşmayı güncelledi ve üye ülkelerin, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerine ilişkin kapsamlı bir yorum yayımladı.
Portekiz’deki orman yangınlarından ABD’nin Montana eyaletindeki fosil yakıt projelerine kadar genç davacılar, iklim değişikliği konusunda daha fazla hükümet eylemi talep eden, sayıları giderek artan davalarda başı çekiyor.
Belgede, BM Çocuk Hakları Komitesi, iklim krizi de dahil olmak üzere çevresel bozulmayı “çocuklara yönelik yapısal şiddetin bir türü” olarak adlandırıyor.
Bunun yanı sıra, devletlerin, “çocukların davayı kendilerinin başlatmasının önündeki engellerin kaldırılması” da dahil olmak üzere, çocukların adalete erişimini sağlaması gerektiği belirtiliyor.
Komite başkanı ve Güney Afrikalı bir avukat olan Ann Skelton, “Bu kesinlikle çocukların elini güçlendirebilir çünkü artık her şeyi tek bir yerde bir araya getiren bir kılavuz var” dedi ve iş dünyasının ve politika yapıcıların da bu konuda işbirliği yapmalarını umduğunu ekledi.
Kılavuzun iki yıllık taslak hazırlama dönemi boyunca, daha geniş bir diyaloğun parçası olarak 100’den fazla ülkede yaklaşık 16 bin çocuğa danışıldı. Brezilyalı 14 yaşındaki Tânia dos Santos Maia, BM belgesinin çocukların hakları konusunda daha bilinçli olmasını beklediğini söyledi.
Kılavuz genel olarak memnuniyetle karşılandı, ancak bazıları bunun yeterince kapsamlı olmadığını söylüyor. BM komitesi üyesi Philip Jaffé, İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in komiteden istişareler sırasında “daha güçlü ve daha cesur olmasını” istediğini söyledi.
İklim değişikliği konusunda hükümetin eylemsizliği nedeniyle 32 ülkeyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüren Portekiz’den altı genci temsil eden avukatlar, bunun davalarını güçlendireceğini düşündüklerini söyledi.
ABD dışındaki tüm BM ülkeleri, çevresel konuları ele alan ancak iklim değişikliğinin hızı göz önüne alındığında güncellenmesi gereken 1989 çocuk hakları sözleşmesini onayladı.