Ülkeler Montreal’deki BM biyoçeşitlilik zirvesinde (COP15) küresel bir koruma anlaşmasını müzakere ederken BM, fon ve bilimsel uzmanlık için 10 restorasyon girişimini adlandırarak zirveye ivme kazandırmaya çalıştı.
BM, ne kadar para tahsis edilebileceğini belirtmeden, fonlara özel bağışlarla katkıda bulunmayı umduğunu söyledi.
BM Çevre Programı Başkanı (UNEP) Inger Andersen, Reuters’e girişimin restorasyonun mümkün olduğunu göstermesini umduğunu söyledi. UNEP, dünyada karasal yaşamın yaklaşık %40’ının bozulduğunu tahmin ediyor.
Reuters’e konuşan Andersen, “Uyum içinde kalarak bir çaba göstermelisiniz. Toplumun her düzeyinde hissedilen bir liderlikle doğadaki bozulmayı tersine çevirebilirsiniz” dedi.
COP15 müzakereleri, daha fazla doğa kaybını önlemek için yeni koruma kurallarını hedeflerken, önerilen iki düzine hedefin bir kısmı, ülkelerin dağlar, sulak alanlar, çöller ve kıyı şeritleri dahil olmak üzere bozulmuş arazilerin %20 ila %30’unu eski haline getirmeyi kabul etmesini sağlayacak.
Projeler toplamda yaklaşık 68 milyon hektarı (168 milyon akre) kapsıyor ki bu da Fransa’dan daha büyük bir alan.
BM, 150’den fazla başvuru arasından 2030’a kadar restorasyon için 10 projeyi seçti. Girişimin koordinasyonuna yardımcı olan UNEP’ten Mirey Atallah, “İlham, çeşitlilik arıyorduk ve insanlara umut veren bir şey arıyorduk” dedi.
Atlantik Ormanı’nın kapatılmış alanlarını yeniden yeşillendirme ve kirli Ganj’ı temizleme çabaları mevcut. Bunun yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri çevresindeki Basra Körfezi’ndeki nesli tükenmekte olan sığınakları korumak için deniz çayırı yataklarını restore etmek; Afrika’nın Büyük Yeşil Seddi için ağaçlar ve savanlar dikmek ve kuraklığa eğilimli Orta Amerika’da geleneksel çiftçiliği desteklemek çabalar arasında yer alıyor.
Diğer beş madde ise, Çin’deki çeşitli ekosistemleri restore etmeyi, Endonezya’nın ana adası Java’da alçak kıyı şeritlerini fırtına dalgalanmalarına ve erozyona karşı desteklemeyi, Avrupa ve Afrika’daki dağ topluluklarında dayanıklılık oluşturmayı, üç ada ülkesinin mercanlarını, ormanlarını ve topluluklarını korumayı ve otlakları Kazak bozkırına geri kazandırmayı içeriyor.
Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından Pazartesi günü yayımlanan bir raporda, restorasyon çalışmalarının şu anda 18 ülkede 14 milyon hektar üzerinde 26 milyar dolarlık bir fonla yürütüldüğü tespit edildi.
Atallah, BM’nin 10 projedeki ilerlemeyi uydu görüntüleri gibi araçlarla izlemeyi planladığını söyledi.
Biden, Trump'ın başkanlık görevini devralmasından hemen önce, ABD’nin kıyı sularında fosil yakıt çıkarmaya yönelik sondaj…
Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu’ndan Mehmet Dalkanat Afşin ve Elbistan'ın bir kömür santralını daha…
S&P Global Mobility’nin yeni bir çalışmasının sonuçlarına göre, elektrikli araç pazarı 2025’te, diğer segmentlerdeki durgun büyümeye…
Yeni bir raporda, iklim krizinin şiddetli seller ve felç edici kuraklıklarla milyarlarca insanı etkilemesiyle gezegenin…
Türkiye’de 2024’te Danıştay, zeytinlikleri madenciliğe açan yönetmeliği iptal etti; Kirazlıdere ve Karaburun Termik Santral Projeleri’nin…
Milas'a bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve İçtaş Holding ortak iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı'nın kömür…