Bilim

BM: Büyük Set Resifi Tehlike Altındaki Dünya Mirası Alanları Listesine Alınmalı

BM, dünyanın en büyük mercan resif ekosisteminin iklim değişikliği ve okyanusların ısınmasından önemli ölçüde etkilendiğini söyleyerek, Büyük Set Resifi’nin tehlike altındaki dünya miras alanları listesine alınmasını önerdi.

Mart ayında resifi ziyaret eden Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) üyeleri bilim insanları tarafından hazırlanan bir raporda, “Büyük Set Resifi’nin iklim değişikliğinin etkilerinden kurtulma direnci önemli ölçüde tehlikeye girdi” denildi.

Raporun, Haziran ayında Rusya’da yapılması planlanan ancak Ukrayna’daki savaş nedeniyle ertelenen UNESCO dünya mirası komitesi toplantısından önce yayımlanması bekleniyordu. Bir sonraki toplantı için ise tarihler henüz kararlaştırılmadı.

Raporda, iklim değişikliğini ele alma çabalarının son zamanlarda artmasına rağmen, özellikle mercan restorasyonu üzerine yapılan araştırmalarda, resifi kurtarmak için “son derece hızlı eylem” gerektiği belirtildi.

Avustralya, turistlerin ilgisini kaybedebileceği korkusuyla, ekonomiye 6,4 milyar Avustralya Doları (4,3 milyar ABD Doları) katkıda bulunan resifi listeye sokmamak için yıllarca lobi yaptı.

Resmi verilere göre, COVID-19’dan önce her yıl yaklaşık 2 milyon turist Avustralya’nın kuzeydoğu kıyılarında bulunan resifi ziyaret etti. Bunun yanı sıra 64 bin kişiye iş imkanı sağladı.

Çevre Bakanı Tanya Plibersek, iklim değişikliği yalnızca Avustralya’daki değil, dünyadaki tüm mercan resiflerini tehdit ettiği için hükümetin UNESCO’ya resifi listeye almaması için baskı yapacağını söyledi.

Plibersek bir medya brifingi sırasında, “Büyük Set Resifi’ni bu şekilde ayırmaya gerek olmadığını UNESCO’ya açıkça belirteceğiz. Geçmişte UNESCO’nun bir yeri risk altında olarak seçmesinin nedeni, daha fazla hükümet yatırımı veya daha fazla hükümet eylemi görmek istemeleriydi. Hükümet değişikliğinden bu yana bunların her ikisi de gerçekleşiyor” dedi.

Avustralya’nın yakın zamanda seçilen İşçi Partisi hükümeti, resifi korumak için önümüzdeki yıllarda 1,2 milyar Avustralya Doları (800 milyon ABD Doları) harcama sözü verdi.

Eylül ayında parlamento, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon olmak için bir yasa çıkarmıştı.

Paylaş

Önceki Haberler

Hava Kirliliği Ruhsal Hastalıklara Yol Açıyor

Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…

18 Aralık 2024

IEA: Küresel Kömür Talebi 2024’te Rekor Kırabilir

Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…

18 Aralık 2024

10 Kentte Enerji Projeleri için Acele Kamulaştırma Kararı Çıktı

Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…

18 Aralık 2024

Yeni Sıcaklık Rekorları Kapıda!

Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…

18 Aralık 2024

Kanada Hükümeti Emisyon Azaltım Tavsiyesine Uymadı

Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…

17 Aralık 2024

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024