Politika

BM Biyoçeşitlilik Anlaşması Gelecek Yıla Kaldı

COVID-19 nedeniyle daha önce iki kez ertelenen biyoçeşitlilik zirvesi bir kez daha ertelendi.

Yetkililer Çarşamba günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler biyoçeşitlilik zirvesinin iki bölüm halinde gerçekleştirileceğini ve doğanın korunmasına yönelik çok ihtiyaç duyulan küresel bir anlaşmanın ertelendiğini doğruladı.

BM biyoçeşitlilik organı yaptığı açıklamada, 11-15 Ekim tarihleri arasında sanal bir açılış oturumunun, anlaşmayı sonuçlandırmak için ise Çin’in Kunming kentinde 28 Nisan-8 Mayıs 2022 tarihleri arasında yüz yüze müzakerelerin gerçekleştirileceğini söyledi.

Reuters’in geçen ay bildirdiğine göre, COP15 zirvesi, koronavirüs pandemisi nedeniyle zaten iki kez ertelendi. Üçüncü bir gecikme ise, yüz yüze görüşme eksikliğinden kaynaklanan zorluklar nedeniyle kesindi.

Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi sekreteryası yaptığı açıklamada, “Biyoçeşitlilik hakkında merakla beklenen yeni bir BM anlaşmasına ilişkin yüz yüze yapılan belirleyici toplantılar, koronavirüs pandemisi nedeniyle birkaç ay daha duraklatıldı” dedi.

Çin Ekoloji ve Çevre Bakanı Huang Runqiu, “Ev sahibi ülkenin yükümlülüklerini yerine getireceğini, hazırlıkları istikrarlı bir şekilde ilerleteceğini ve önemli bir konferansa ev sahipliği yapmak için her türlü çabayı göstereceğini” söyledi.

Dünyanın iklim değişikliğiyle mücadele ile birlikte doğayı korumasına yönelik artan çağrılarla birlikte, konferansta ülkelere 2030 itibarıyla kara ve deniz alanlarının %30’unu koruma altına alma taahhüdü vermeleri isteniyor.

WWF gecikmelerin “doğayı koruma eylemlerinin duraksama riski altında olduğu” anlamına geldiğini söyledi.

WWF International’da politika, araştırma ve geliştirme başkanı Guido Broekhoven, “Doğa kaybı durmadı. Fazladan zamanın iyi kullanılması çok önemli” dedi.

Paylaş

Önceki Haberler

Türkiye Kömürden Elektrik Üretiminde Avrupa’da İlk Sırada!

Türkiye, 2024'ün ilk dokuz ayında (ocak-eylül) kömürden elektrik üretimini yıllık %2 oranında artırarak 88 teravat…

17 Ekim 2024

“Değişimin İklimi: İklimathon” için Başvurular Başladı

İklim Öncüleri’nin düzenlendiği “Değişimin İklimi: İklimathon” bugünün ve geleceğin sorunlarına yönelik harekete geçmek, sivil toplumu…

17 Ekim 2024

İklim Eylemi ve Ötesi Platformu İş Dünyasının ve Sivil Toplumun Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyumu için Çalışmalara Başladı

"TRAction" adı verilen yeni bir proje, net sıfır ve doğa pozitif küresel amaçlarına giden yolda…

17 Ekim 2024

Ömer Madra: “Açık Radyo Kamusal Faydanın Sesidir”

RTÜK tarafından lisansı iptal edilen Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra, radyonun bahçesinde programcılarla ve dinleyicilerle…

17 Ekim 2024

IEA: Elektrik Çağı’na Geçiş Hızlanacak

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) son raporuna göre, dünya, fosil yakıt talebinin on yılın sonuna kadar…

16 Ekim 2024

COP16 Öncesi Ülkelerin Yüzde 80’i Doğa Koruma Planı Sunmadı!

Yeni bir analize göre, BM anlaşması kapsamında ekosistemlerin yok olmasını durdurmak üzere plan sunması gereken…

16 Ekim 2024