Birleşmiş Milletler raporu, COVID-19 kaynaklı gecikmeler nedeniyle birçok ülkenin 2020 yılına kadar güncellenmiş iklim eylem planlarını sunma tarihini kaçıracağını belirtiyor.
Her beş yılda bir iklim eylem planlarını yükseltme taahhüdüne uyulması, ülkelerin ısınmayı 2 derecenin altında tutmayı kabul ettiği 2015 Paris Anlaşması’nın başarısı için önem teşkil ediyor. Ancak Birleşmiş Milletler raporuna göre COVID-19 kaynaklı gecikmeler nedeniyle birçok ülke 2020 yılına kadar güncellenmiş iklim eylem planlarını sunma tarihini kaçırabilir.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres geçen hafta insanlığın doğaya karşı bir savaş yürüttüğünü söyleyerek iklim değişikliği konusunda harekete geçme çağrısında bulunmuştu.
BM Kalkınma Programı, 2015 Paris Anlaşması’nı imzalayan 197 ülkeden 115’ini, dünyanın en yoksul ülkelerinin çoğunu içeren “İklim Sözü” programı aracılığıyla destekliyor.
Toplu olarak dünyadaki seragazı emisyonlarının yaklaşık dörtte birini oluşturan bu ülkeler Nijerya ve Meksika gibi bazı yüksek emisyon kaynaklarını da içeriyor.
Rapor, Ulusal Katkı Beyanları’na (NDC) atıfta bulunarak, “UNDP’nin İklim Sözü’nden alınan en son bilgiye göre, COVID-19 krizi ve birçok ülkede yaşanan siyasi değişimler nedeniyle, ülkeler NDC tesliminin zamanlamasıyla boğuşmaya devam ediyor” dedi.
Rapor ve bir BM yetkilisi, Moğolistan ve Ruanda da dahil olmak üzere UNDP programının yardımcı olduğu ülkelerden şimdiye kadar sadece sekizinin revize edilmiş iklim planları sunduğunu ve yıl sonuna kadar yaklaşık 30 ülkenin bunu yapmasının beklendiğini söyledi.
Ocak ayında 100’den fazla ülke son tarih olarak 2020’yi hedefliyordu
UNDP’nin İklim Danışmanı Cassie Flynn ise “COVID-19 aynı zamanda ülkeler için hedeflerini artırma ve daha güçlü bir hedefle masaya gelme fırsatı yarattı” dedi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…