Politika

BM: Birçok Ülke Güncellenmiş İklim Planı Son Tarihini Kaçıracak

Birleşmiş Milletler raporu, COVID-19 kaynaklı gecikmeler nedeniyle birçok ülkenin 2020 yılına kadar güncellenmiş iklim eylem planlarını sunma tarihini kaçıracağını belirtiyor.

Her beş yılda bir iklim eylem planlarını yükseltme taahhüdüne uyulması, ülkelerin ısınmayı 2 derecenin altında tutmayı kabul ettiği 2015 Paris Anlaşması’nın başarısı için önem teşkil ediyor. Ancak Birleşmiş Milletler raporuna göre COVID-19 kaynaklı gecikmeler nedeniyle birçok ülke 2020 yılına kadar güncellenmiş iklim eylem planlarını sunma tarihini kaçırabilir.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres geçen hafta insanlığın doğaya karşı bir savaş yürüttüğünü söyleyerek iklim değişikliği konusunda harekete geçme çağrısında bulunmuştu.

BM Kalkınma Programı, 2015 Paris Anlaşması’nı imzalayan 197 ülkeden 115’ini, dünyanın en yoksul ülkelerinin çoğunu içeren “İklim Sözü” programı aracılığıyla destekliyor.

Toplu olarak dünyadaki seragazı emisyonlarının yaklaşık dörtte birini oluşturan bu ülkeler Nijerya ve Meksika gibi bazı yüksek emisyon kaynaklarını da içeriyor.

Rapor, Ulusal Katkı Beyanları’na (NDC) atıfta bulunarak, “UNDP’nin İklim Sözü’nden alınan en son bilgiye göre, COVID-19 krizi ve birçok ülkede yaşanan siyasi değişimler nedeniyle, ülkeler NDC tesliminin zamanlamasıyla boğuşmaya devam ediyor” dedi.

Rapor ve bir BM yetkilisi, Moğolistan ve Ruanda da dahil olmak üzere UNDP programının yardımcı olduğu ülkelerden şimdiye kadar sadece sekizinin revize edilmiş iklim planları sunduğunu ve yıl sonuna kadar yaklaşık 30 ülkenin bunu yapmasının beklendiğini söyledi.

Ocak ayında 100’den fazla ülke son tarih olarak 2020’yi hedefliyordu

UNDP’nin İklim Danışmanı Cassie Flynn ise “COVID-19 aynı zamanda ülkeler için hedeflerini artırma ve daha güçlü bir hedefle masaya gelme fırsatı yarattı” dedi.

Paylaş

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024