Birleşmiş Milletler’in raporuna göre, 50 yılda iklim değişikliğinden kaynaklanan fırtına ve seller ile sıcak hava dalgalarının yol açtığı felaketlerde beş kat artış yaşandı.
Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Meteoroloji Örgütü, 1970-2019 yılları arasında iklim değişikliği ile kuraklığa bağlı insani ve ekonomik kayıpları inceledi. 50 yıl önce, her sene ortalama 711 felaket yaşanırken, 2000-2009 yılları arasında bu sayı yılda 3500’ün üzerine çıktı. Bu durum her gün 10 felaket yaşanması anlamına geliyor.
En Çok Can Kaybının Nedeni: Kuraklık
Rapora göre, en çok can kaybına kuraklık neden oluyor. Kuraklık nedeniyle 50 yılda 650 bin kişi hayatını kaybetti. Fırtına ve kasırgalar sonucu ise 577 bin kişi öldü.
Sel felaketleri 59 bin, aşırı sıcaklar da 56 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Bu can kayıplarının %91’i de gelişmekte olan ülkelerde yaşandı.
Maddi Bilanço Yükseliyor
Rapordaki rakamlar, erken uyarı sistemlerinin gelişmesinin can kayıplarının azalmasındaki etkisini de ortaya koyuyor. 50 yıl önce dünya genelinde felaketlerden günde 170 kişi hayatını kaybediyordu, 2010’da bu sayı 40’a kadar düştü.
Doğal felaketlerin maddi bilançosu da yükseliyor. 1970’li yıllara kıyasla doğal felaketler 7 kat hasar meydana getiriyor. 50 yıl önce felaketlerin neden olduğu zarar yıllık 175 milyon dolar civarındayken, 2010’dan sonra bu rakam yılda 1 milyar 380 milyon dolara yükseldi.
Uzmanlar, gelecekte, iklim değişikliği kaynaklı doğal felaketlerin sayısı ile büyüklüğünde artış olacağı uyarısında bulunuyor.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…