Kenya merkezli Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), plastik atık kriziyle başa çıkmak için politika seçeneklerine ilişkin analizini, ülkelerin plastik atığı ortadan kaldırmayı amaçlayan küresel bir anlaşma hazırlamak üzere ikinci tur müzakereler için Paris’te toplanmasından önce yayımladı.
Rapor, üretilen ürünleri mümkün olduğu kadar uzun süre dolaşımda tutan “döngüsel” bir ekonomi yaratmak için gereken üç ana pazar değişikliğine odaklanıyor: Yeniden kullanım, geri dönüşüm ve ambalajın plastikten alternatif malzemelere yeniden yönlendirilmesi.
UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, “Plastik kirliliği anlaşmasıyla ilgili müzakereler de dahil olmak üzere bu yol haritasını izlersek, büyük ekonomik, sosyal ve çevresel kazanımlar sağlayabiliriz” dedi.
INC2 olarak bilinen anlaşma müzakereleri 29 Mayıs – 2 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek.
UNEP, hükümetlerin yeniden doldurulabilir şişe sistemleri veya depozit iade programları gibi yeniden kullanım seçeneklerini teşvik etmesi ile 2040 yılına kadar plastik atığın %30’unun azaltılabileceğini tahmin ediyor.
Ayrıca, “daha istikrarlı ve kârlı bir girişim haline gelirse” ve fosil yakıt sübvansiyonları kaldırılırsa geri dönüşüm ile o yıla kadar ek %20 azaltım elde edebileceğini, plastik poşetler gibi ürünlerin kompostlanabilir malzemelerle değiştirilmesinin de ek %17 verim sağlayabileceğini söylüyor.
Ülkelerin plastik atıklarla mücadelede farklı yaklaşımları var.
ABD ve Suudi Arabistan gibi bazı büyük plastik üreticisi ülkeler, ulusal stratejiler sistemini tercih ediyor.
Norveç, Ruanda, Yeni Zelanda, AB ve diğerlerinden oluşan bir “Yüksek Hedefler Koalisyonu”, işlenmemiş plastik üretimini de azaltmak ve fosil yakıt sübvansiyonlarını ortadan kaldırmak için küresel hedeflerin belirlendiği yukarıdan aşağıya bir yaklaşım çağrısında bulundu.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…