Birleşmiş Milletler’in yeni raporuna göre Paris Anlaşması’nın 1,5 derece hedefi için önümüzdeki 10 yıl boyunca yılda %7,6’lık küresel emisyon azaltımı yapılması gerekiyor.
Ülkelerin Paris iklim taahhütlerini güçlendirmek zorunda oldukları 2020 yılına sayılı gün kala Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından yeni yayımlanan Emisyon Açığı Raporu, 2020 ile 2030 yılları arasında küresel seragazı emisyonlarında her yıl %7,6’lık azaltım yapılmadığı takdirde Paris Anlaşması’nın 1,5 derece hedefini gerçekleştirme fırsatının kaçacağı uyarısında bulunuyor.
UNEP’in yıllık Emisyon Açığı Raporu, Paris Anlaşması’nın tüm mevcut koşulsuz taahhütleri yerine getirilse bile, sıcaklıkların 3,2 derece artarak, daha geniş ve daha tahrip edici iklim etkilerine yol açacağını ifade ediyor. Ülkeler, 1,5 derece hedefinin tutturulması için önümüzdeki 10 yıl içinde küresel azaltım taahhütlerini en az beş kat artırmalılar.
2020 iklim eylemleri için kritik bir yıl. Glasgow’daki BM İklim Değişikliği Konferansı, krizi önleme çabalarının gelecekteki seyrini belirlemeyi hedefliyor ve ülkelerin iklim taahhütlerini önemli ölçüde artırmaları bekleniyor.
UNEP Genel Direktörü Inger Andersen, “İklim değişikliğine karşı erken ve güçlü bir şekilde harekete geçmeyerek gösterdiğimiz kolektif başarısızlığımız, şimdi büyük azaltımlar yapmamız gerekiyor anlamına geliyor; önümüzdeki 10 yıl boyunca, yılda %7’nin üzerinde emisyon azaltımı yapmamız gerekiyor. Bu da, ülkelerin yeni iklim taahhütleri konusunda 2020’nin sonuna kadar bekleyemeyeceklerini gösteriyor. Ülkeler – ve her şehir, bölge, işletme ve birey – şimdi hemen harekete geçmeli” dedi.
Andersen sözlerine şöyle devam etti: “2020 yılında emisyonları mümkün olduğunca azaltacak hızlı kazanımlara, ardından da ekonomilerin ve toplumların büyük dönüşümlerini başlatmak için daha güçlü Ulusal Katkılara (NDC’ler) ihtiyacımız var. İklim eylemini ertelediğimiz yılların açığını kapatmak zorundayız. Bunları gerçekleştiremediğimiz takdirde, 1,5 derece hedefini tutturma ihtimalimiz 2030 yılından önce ortadan kalkacak”
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), 1,5 derecenin üzerindeki bir ısınmanın son birkaç yılda dünya genelinde meydana gelen sıcak hava dalgaları ve fırtınalar gibi iklim etkilerinin sıklığını ve yoğunluğunu artıracağı konusunda uyardı.
G20 ülkeleri toplam emisyonların %78’ini teşkil ediyor, ancak sadece beş G20 ülkesi uzun vadeli sıfır emisyon hedefi taahhüdü verdi.
Kısa vadede, gelişmiş ülkelerin adalet ve eşitlik nedeniyle emisyonlarını gelişmekte olan ülkelere göre daha hızlı azaltması gerekecek. Ancak, tüm ülkelerin kolektif çabalara daha fazla katkıda bulunmaları lazım. Gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelerin başarılı çabalarını örnek alabilir, hatta onların önüne geçebilir ve daha temiz teknolojileri daha hızlı şekilde kullanmaya başlayabilir.
Rapor, tüm ülkelerin Paris’in taahhütleri olarak bilinen NDC’leri 2020 yılında büyük oranda güçlendirmeleri ve bunların hayata geçirilmesi için politikalar ve stratejiler izlemeleri gerektiğinin üstünde duruyor. Paris hedeflerinin gerçekleştirilmesi mümkün kılacak çözümler mevcut, ancak yeterince hızlı veya yeterince büyük bir ölçekte uygulanmıyor.
Emisyon Açığı Raporu, her yıl, öngörülen 2030 emisyonları ile Paris Anlaşması’nın 1,5 ve 2 derece hedefleri ile tutarlı seviyeler arasındaki farkı değerlendiriyor. Rapor, seragazı emisyonlarının son 10 yılda yılda %1,5 oranında arttığını ortaya koyuyor. Ormansızlaşma gibi arazi kullanım değişikliklerini de içeren 2018 emisyonları, 55,3 gigaton CO2 eşdeğeri (GtCO2e) seviyesine çıkarak, rekor kırdı.
Sıcaklık artışının sınırlandırılması için, yıllık emisyonların 2030 yılında mevcut koşulsuz NDC’lerde 2 derece hedefi için belirtilen seviyenin 15 GtCO2e, 1,5 derece hedefi için belirtilen seviyenin ise 32 GtCO2e altında olması gerekiyor. Bu da, 2020 ile 2030 arasında 1,5 derece hedefi için yılda %7,6 ve 2 derece hedefi için yılda %2,7’lik emisyon azaltımı yapılması gerektiği anlamına geliyor.
Bu azaltımların gerçekleştirilmesi için NDC’lerin, 1,5 derece hedefi için en az beş kat ve 2 derece hedefi için üç kat artırılması gerekiyor.
Rapor, iklim değişikliğinin hala 1,5 derece ile sınırlanabileceğini ifade ediyor. İklim eyleminin, temiz hava ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni desteklemek gibi, ek faydaları artık geniş kabul görüyor. Hükümetler, şehirler, işletmeler ve yatırımcıların başlattıkları çok sayıda iddialı çabanın yanı sıra, çözüm ve bu çözümlerin uygulanmasına yönelik baskı ve irade mevcut.
Emisyon Açığı Raporu, her yıl olduğunu gibi, bu yıl da seçilen sektörlerin emisyon azaltım potansiyellerine odaklanıyor. Bu yılki rapor, enerji dönüşümü ve emisyon açığının kapatılmasına büyük katkı sağlayabilecek olan malzeme kullanımı verimliliği potansiyelini ele alıyor.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…