;
Ekonomi

“Bizim Bu Şirketlere, Bu Çetelere Verecek Bir Karış Toprağımız Yok!”

Artvin Çevre Platformu ve Ankara Emek ve Demokrasi Platformu Artvin’in Hopa ilçesinde yapılması planlanan mesire alanı projesine karşı çıkan ve ormana giren kepçeleri durdurmaya çalışan köylülere ateş açılması sonucu Reşit Kibar’ın hayatını kaybettiği saldırıyı Yüksel Caddesi’nde protesto etti.

Artvin’in Hopa ilçesine bağlı Çifteköprü Köyü’nde yapılması planlanan mesire alanı projesine karşı çıkan ve ormana giren kepçeleri durdurmaya çalışan köylülere ateş açıldı. Saldırıda 46 yaşındaki Reşit Kibar hayatını kaybetti. Artvin Çevre Platformu ve Ankara Emek ve Demokrasi Platformu Ankara’da düzenledikleri basın açıklaması ile saldırıyı protesto etti.

ANKA’nın haberine göre, platform adına yapılan ortak açıklamada “Bu saldırı öncesinde faillerle alaka savcılığa ve emniyete defalarca suç duyurusu yapılmış, dilekçe verilmiş, buna karşın hiçbir önlem alınmamış, adeta göz göre göre bu saldırıya yol verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

 “Yöre Halkı Doğa Kıyımına Karşı Mücadelesini Sürdürüyor”

Platformlar adına yapılan ortak açıklamada, “Bilindiği gibi Artvin Cankurtaran bölgesinde yapılmak istenen mesire alanı projesi kapsamında bu sabah iş makineleri kesim yapmak için ormana girdi. Daha önce taş ocağı ve madencilik projesine karşı mücadele eden yöre halkı şimdiden turizm adı altında yapılmak istenen doğa kıyımına karşı mücadelesini sürdürüyor. Ormanda kereste ihalesini alan katil Muhammet Ustabaş sabah saatlerinde kepçelerle bölgeye girmek istemiş, köylülerin üzerine silah açmıştır. Yapılan bu silahlı kalleş saldırıda köylülerden yaşam savunucusu arkadaşımız Recep Kibar hayatını kaybetmiştir. Yine orada bulunan Ertan Koyuncu ve Gökhan Koyuncu arkadaşımız da kurşunların isabet etmesi sonucu yaralanmıştır. Hayatını kaybeden Reşit Kibar arkadaşımızın tüm sevenlerine hem ailesine başsağlığı diliyoruz. Yaralı arkadaşlarımıza ise geçmiş olsun dileklerimizi gönderiyoruz” ifadelerine yer verildi.

“Bu Saldırı, Ekoloji ve Yaşam Hakkı Mücadelemize Yapılmış Bir Saldırıdır”

Açıklamada, saldırı öncesinde faillerle alaka savcılığa ve emniyete defalarca suç duyurusu yapıldığı, dilekçe verildiği ve hiçbir önlem alınmadığı dile getirildi. Yapılmak istenen orman parkı projesinin “ormanın talan edilme projesi” olduğunun vurgulandığı açıklama şu şekilde devam etti: “Bu saldırı, bölgemizde sürdürülen bütün ekoloji ve yaşam hakkı mücadelemize yapılmış bir saldırıdır. Daha önce bölgedeki madencilik ve taş ocağı ihalesi alan kişilerle turizm tesis ihalesini alanlar aynı kişilerdir. Aralarında güvendikleri siyasi ve bürokratik uzantılarla ve paranın gücüyle eli kanlı şahısları satın alarak projeye karşı çıkan her sindirmek istiyorlar. Ama bilmelidirler ki Artvin halkı direnmeyi iyi bilir.”

“Cankurtaran’a, Hopa, Cerattepe’ye Sahip Çıkacağız”

“Biz Türkiye’nin her noktasında bulunan Artvinliler ne pahasına olursa olsun çevremizde ve ata topraklarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” denilen açıklama, “Hem bu iktidarın doğayı talan eden politikalarına karşı hem de onun eli silahlı maşalarına, iş birlikçi şirketlerine geçit vermeyeceğiz. Bu saldırının sorumlusu Artvin’i her noktasını, dağını, taşını, deresini, suyunu, ormanlarını şirketlere peşkeş çeken ve yağmanın önünü açan AKP iktidarıdır” diye devam etti.

Açıklama şu ifadelerle noktalandı: “Reşit Kibar arkadaşımızı aramızdan alan rant için kan döken bu katilleri tanıyoruz. Sözümüz olsun bizim bu şirketlere bu çetelere verecek bir karış toprağımız yok. Bu cinayetin arkasında duran herkesle hesaplaşana kadar mücadelemiz devam edecek. Katil şirketler Artvin’i terk edene kadar Cankurtaran’a, Hopa, Cerattepe‘ye sahip çıkacağız. Direnenler er ya da geç mutlaka kazanacağız. Artvin halkının bu onurlu direnişini bir kez daha selamlıyor ve saldırılar karşısında asla pes etmeyeceğimizi buradan haykırıyoruz.”

Bölge Halkı Ağaç Kesimini Engellemek İstemişti

YAPISOY adlı şirketin ihalesini aldığı bölgede turizm tesisi yapımı için bin ağacın kesilmesi planlanırken iş makinelerinin ormanlık alana gittiğini gören bölge halkı, ağaç kesimini engellemek için harekete geçmişti. Araçları durdurmak isteyen köylüler, bölgede şirketle bağlantılı olduğu bilinen ve 2019 yerel seçimlerinde köyün muhtar adayı olan Muhammet Ustabaş ile karşı karşıya gelmişti. Ustabaş, sözlü tartışmanın ardından köylülere silahla saldırmış ve saldırıda üç kişi yaralanmıştı. Ağır yaralanan Reşit Kibar yaşamını yitirmiş, yaralanan diğer iki kişi ise Hopa Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alınmıştı.

Kibar için Hopa ilçesinde düzenlenen cenaze törenine çok sayıda yurttaş katıldı. Halkın üzerine ateş açarak Reşit Kibar isimli yurttaşı öldüren zanlı Muhammet Ustabaş tutuklandı. Gözaltına alınan diğer şüpheli Fikret M. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.