BM müzakerecileri, önümüzdeki 10 yıl içinde gezegenin en az üçte birini koruma altına alma planı da dahil olmak üzere doğayı korumaya yönelik bir dizi öneri yayımladı, ancak çevre grupları taslağın eylem iddiası konusunda yetersiz kaldığını söyledi.
21 teklif, pestisit kullanımını ve plastik atıkları azaltma ve gelişmekte olan ülkelerde doğayı korumaya yönelik yılda 200 milyar dolar ayırma hedeflerini içeriyor. BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi Ekim ayında bir sonraki toplantısında 196 ülke tarafından oylanacak.
Yaklaşık 1 milyon türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ülkeler, 2030 yılına kadar kara ve deniz alanlarının %30’unu korumaya çağırılıyor.
Şu anda, karaların yaklaşık %17’si ve denizlerin %7’si bir tür koruma altında. Dünya çapında vahşi yaşam alanlarını küçülten aşırı avlanma, kalkınma, madencilik veya endüstriyel kirlilik konusunda ise çok az sınırlandırma var.
Aşırı hava koşulları, okyanus asitlenmesi ve kuraklık da dahil olmak üzere iklim değişikliğiyle ilgili zorluklar, birçok tür için daha fazla strese neden oluyor.
ABD ve İngiltere’nin de dahil olduğu 50’den fazla ülke “30’a 30” koruma olarak adlandırılan bir taahhütte bulunmuştu. Bilim insanları, en fazla etki için, bu alanların çorak değil, vahşi yaşam açısından zengin olması gerektiğini söylüyor.
Ancak çevre grupları, şu anda hazırlanan önerilerin hükümetler ve endüstriyel sektörler arasında uygulanmasının zor olabileceğini belirtiyorlar. Taslak hedeflerin, ülkeleri uygun olanları seçmeye ve gerisini görmezden gelmeye teşvik edebileceği belirtiliyor.
Uygun koruma yönetimi veya yerli haklarına saygı gösterilmesi gibi bazı planların çok belirsiz ve yoruma açık olduğu, aynı zamanda bu küresel hedefleri ulusal planlarla ilişkilendirmenin belirli bir yolu olmadığı da ifade ediliyor.
Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nden ekolojist Thomas Brooks, “Toplumun tamamının kendilerini bu çerçevede görebilmesi ve biyoçeşitliliğin korunmasına ne gibi katkılarda bulunabileceklerini belirleyebilmesi kesinlikle çok önemli ancak bu anlaşma henüz yok” dedi.
Taslak anlaşma, Ekim ayında Çin’in Kunming kentinde yapılması planlanan bir sonraki küresel biyolojik çeşitlilik konferansında, BM’nin bir sonraki iklim konferansından sadece bir ay önce müzakere edilecek ve imzalanacak.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…