154 üniversiteden 78’i petrolün “sosyal lisansına” darbe kampanyasına katılarak, yatırımlarını fosil yakıt endüstrisinden çekeceklerini açıkladı. Çoğunluğun aksine, aralarında Cambridge’in de bulunduğu bazı büyük üniversitelerin adım atmaması ise tepki çekti.
Haber: Matthew Taylor
Çeviren: Çisil Sevinç
Birleşik Krallık üniversitelerinin yarısının fosil yakıtlardan çekilme taahhüdü kampanyacılara göre petrolün “sosyal lisansına” belirgin bir darbe vurdu.
Birleşik Krallık’ın 154 devlet üniversitesinden 78’i fosil yakıtlardan tamamen çekilerek ya da çekilme taahhüdü vererek kampanyaya katıldı.
Bazı üniversiteler sadece katran kumları ya da kömür gibi belirli fosil yakıtlarla sınırlı kalsa da, birçok üniversite bütün fosil yakıtlardan çoktan çekilmiş durumda. Bu durum kampanyacılara göre endüstriye önemli bir darbe vuruyor.
Kampanya grubu People & Planet’ten Chris Saltmarsh, endüstriyi üniversitelerden ayırmanın bir ana akıma dönüşerek çoğunluk tutumu olduğunu söyledi: “Sektördeki üniversitelerin tamamen çekilmeleri son yedi yılda fosil yakıt endüstrisinin sosyal lisansının ne kadar aşınmış olduğunu gösteriyor. Bu şirketlerin iklim krizini çözmede üretken bir aktör olamayacağı görüşü Birleşik Krallık kampüslerinde bir sağduyuya dönüşmüş durumda.”
Saltmarsh, tasfiyeye karşı çıkan kurumları tarihin sert bir şekilde yargılayacağı uyarısında bulundu: “Yatırımlarını çekmemiş üniversiteler, ya tarihin doğru tarafında yer alarak öğrencileri ile birlik olmayı seçerler ya da sonsuza kadar iklim çöküşünün suç ortağı olurlar.”
Geçen sene London College Üniversitesi ve York Üniversitesi gibi büyük akademik enstitüler fosil yakıtlardan tamamen çekilecekleri taahhüdünü vermişlerdi. Ancak aralarında Cambridge’in de bulunduğu bazı büyük üniversitelerin hâlâ fosil yakıt endüstrisiyle bağlantılı olması öğrenci ve çalışanların tepkisini çekiyor.
Guardian’da yer alan araştırmaya göre, 20 fosil yakıt devi seragazı emisyonlarının üçte birinden sorumlu.
Saltmarsh, “Orman yangınları Avustralya’da, Amazon ve ötesinde yıkıcı tahribatlara yol açıyorken, fosil yakıt şirketleri bu yıkıma yol açan çıktılardan kâr sağlıyor.” dedi.
Endüstrinin iklim krizindeki rolü konusundaki farkındalık büyürken, lider sanat enstitülerinin sponsorluklarını bitirmesi ve protestocuların bireysel şirketleri hedef alması gibi gelişmelerle Birleşik Krallık’ta baskılar artıyor.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…