Birleşik Krallık hükümeti, bağımsız tavsiyeler doğrultusunda, 2030 itibarıyla seragazı emisyonlarını 1990 seviyelerine kıyasla en az %68 oranında azaltacağını duyurdu.
Başbakan Boris Johnson, Perşembe günü İklim Değişikliği Komitesi’nin (CCC) Paris Anlaşması çerçevesinde Ulusal Katkı Beyanı (NDC) belirleme hedefi tavsiyesini kabul etti. İngiltere’yi 2050 net sıfır hedefine ulaşma yoluna koyan bu hedef önceki taahhütlerinden önemli ölçüde daha yüksek.
Johnson yaptığı açıklamada, “Bugün, emisyonlarımızı 2030 itibarıyla herhangi bir büyük ekonomiden daha hızlı bir şekilde azaltmaya yönelik iddialı yeni bir hedefe liderlik ediyoruz ve 10 Nokta Planımız (Ten Point Plan) bu hedefe ulaşmamıza yardımcı oluyor” dedi.
Geçen ay hükümet, “yeşil sanayi devrimi” için uzun zamandır beklenen 10 maddelik planını hazırladı ve Birleşik Krallık’ın 2050 itibarıyla karbon nötrlüğünü sağlamasına yardımcı olmak adına 12 milyar sterlinlik yatırımı taahhüt etti. Uzmanlar, yol yapımı için harcama planları nedeniyle bunun çok az olduğunu belirtti ve emisyon kesintilerini sağlamak için savunma ve daha fazla politikaya ihtiyaç duyulacağının altını çizdi.
Perşembe günü, CCC Başkanı Lord Deben, Birleşik Krallık İş ve Enerji Bakanı Alok Sharma’ya yazdığı bir mektupta %68 veya daha yüksek bir hedefin “Paris Anlaşması ile uyumlu, net sıfır emisyon hedefine kesin bir taahhüt oluşturacağını” söyledi ve “Ülkeyi iklim eyleminde lider ülkeler arasına sokacak” dedi.
Ancak 2030 hedefinde havacılık ve gemicilik kaynaklı emisyonlar dahil değil.
Hedefe ulaşmak için CCC, 2030 yılına kadar İngiltere yollarındaki arabaların %43’ünün elektrikli olmasını ve elektriğin %87’sinin nükleer veya yenilenebilir enerjiden geleceğini öngörüyor.
COP26’nın ev sahibi olan Birleşik Krallık, Paris Anlaşması’nın beşinci yıldönümü nedeniyle 12 Aralık’ta BM ve Fransa ile ortaklaşa düzenleyeceği sanal bir zirve öncesinde hedefi duyurdu. Zirvenin ev sahibi, hükümetlerden zirvede emisyonları azaltma, iklim etkilerine uyum sağlama ve iklim finansmanını artırma konusunda daha sıkı taahhütler sunmalarını istiyor.
Paris Anlaşması’nın mimarlarından biri ve Avrupa İklim Vakfı CEO’su Laurence Tubiana, “Uluslararası ilgi artık COP26’da benzer adımların atılması için ABD, Çin ve diğer büyük ekonomilere yöneliyor” dedi.
Yeni ABD başkanı Joe Biden, seçim zaferinden bu yana dünya liderleriyle yaptığı her çağrıda iklim eylemini öncelik haline getirdi. Bununla birlikte, Demokrat Partinin Senato çoğunluğunu kazanamamasının ardından, güvenilir iklim taahhütlerini yerine getirebilme konusunda zorlukla karşı karşıya.
Çevre grupları haberi memnuniyetle karşılarken İngiltere hükümetini, hedefi olabildiğince çabuk eyleme geçirmeye çağırdı.
Greenpeace İngiltere’den John Sauven, “İklim krizinin aciliyeti ve sıfır karbon çözümlerindeki hızlı ilerlemeler göz önüne alındığında, hedef önümüzdeki 10 yılda daha da yükseltilebilir. Hükümet şimdi evlerimizden, yollarımızdan, çiftliklerimizden ve elektrik kaynaklarımızdan kaynaklanan emisyonları azaltmak için gereken önlemleri artırmalıdır” dedi.