;
Ekonomi

Bir Yanda Kömür Bir Yanda Güneş ve Rüzgar Rekor Üzerine Rekor Kırıyor

rüzgar enerjisi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Nisan’da güneş ve rüzgar enerjisi kaynaklı elektrik üretiminin rekor kırdığını açıkladı. Ancak Türkiye’de kömürden elektrik üretimi de rekorlar kırarak dur durak bilmiyor.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, güneş enerjisi kaynaklı elektrik üretiminin nisanda 2,4 milyar kWh’e ulaşarak aylık bazda tüm zamanların rekorunu kırdığını ifade etti. Böylece geçen ay güneş enerjisinden üretilen elektriğin toplam elektrik üretimi içindeki payının %10’a ulaştığını ve rüzgardan elektrik üretiminin de rekor kaydettiğini aktaran Bayraktar, “Nisanda 3,2 milyar kWh değeriyle nisan ayları içerisinde tüm zamanların en yüksek rüzgar kaynaklı elektrik üretim seviyesine ulaştık” ifadesini kullandı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı toplam elektrik üretiminin 15,5 milyar kWh ile tüm zamanların en yüksek üretim seviyesine çıktığına işaret eden Bayraktar, şöyle devam etti: “Bu da bir başka rekoru beraberinde getirdi. Toplam elektrik üretiminde yenilenebilirin payı %64’e ulaştı. Enerjide tam bağımsızlık hedefimize bu büyük potansiyelimizden azami oranda yararlanarak ulaşmayı planlıyoruz. Mevcut toplam kurulu gücümüzün 2035’e kadar yaklaşık 80 bin MW artacağını öngörüyoruz. Oluşacak bu artışın da 60 bin MW’ını yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedefliyoruz.”

Ancak Türkiye’deki kömürden elektrik üretimi de yoluna yeni rekorlar kırarak devam ediyor. 2023 yılında elektrik üretiminin %22,38’ini üreten ithal kömür santrallarının, tarihte ilk kez diğer enerji kaynaklarını geçerek elektrik üretiminde en çok paya sahip kaynak olduğu duyurulmuştu.

2023 yılında Türkiye’deki elektrik üretiminin %22,3’ünden ithal kömürle çalışan termik santralları, %20,8’inden gaz santralları ve %14,2’sinden ise yerli kömürle çalışan termik santrallar sorumluydu. Hidroelektrik dışı yenilenebilir enerji kaynaklarının (güneş, rüzgar, biyokütle ve jeotermal) payı ise %22,4’te kaldı.

Tarihte ilk kez, hidroelektrik, gaz ve yerli linyit gibi elektrik üretiminde kullanılan diğer kaynaklardan daha fazla elektrik üreten ithal kömürle çalışan termik santrallar, 2024’ün ilk üç ayında da hız kesmedi. Yılın ilk çeyreğindeki elektrik üretiminin %23’ü ithal kömürle çalışan termik santrallarca sağlandı.