Politika

Bir Sonraki Küresel İklim Grevi 19 Mart’ta Gerçekleşecek

İklim grevcileri bir sonraki küresel iklim grevinin tarihinin 19 Mart 2021 olduğunu açıkladı.

Dünya yeni yıla girerken çeşitli halk sağlığı, sosyo-politik ve ekonomik krizlerle mücadele etmeye devam ediyor. İklim krizi ise bahsi geçen krizleri daha da şiddetlendiriyor. İklim aktivistleri de iklim krizine yanıt olarak dünya liderlerinin iddialı eylemlerde bulunması için bir sonraki küresel iklim grevinin 19 Mart 2021’de gerçekleşeceğini duyurdular. Aktivistler grev için yapılacak olan aktiviteleri en kısa zamanda sosyal medya hesaplarından duyuracaklarını da belirttiler.

Youth For Climate Turkey (Türkiye – İklim İçin Gençlik hareketi) de karar alıcıların, 2015’te imzalanan ancak hâlâ meclisten geçirilmeyen Paris Anlaşması’nın bir an önce onaylanması ve iklim acil durumunun göz önüne alınarak gerekli uyumlulukların sağlanması için bir araya geliyor.

Aktivistler yaptıkları açıklamada yaklaşan grevde vurgulamak istedikleri konulardan birinin acil eylem önceliği olduğunu belirttiler. Genç iklim aktivistleri, “Türkiye’nin, Avustralya’nın, Kuzey Amerika’nın bazı bölgelerini etkileyen orman yangınlarından Latin Amerika ve Afrika’daki kuraklıklara ve Orta Amerika ve Güneydoğu Asya’yı harap eden fırtınalara kadar iklimle ilgili felaketler karşısında acil bir şekilde eyleme geçilmeli” dediler.

“Artık Boş Vaatler İstemiyoruz”

İstanbul’dan iklim aktivisti Ela Naz Birdal, iklim krizinin günümüzde bir sürü hastalığa etki ettiğini ve akciğer hastalıklarından dolayı erken ölümlerin artmaya başladığını belirterek “Geleceğimizi önemsediğinizi söylüyorsunuz ama bu sözleriniz hep lafta kalıyor. Hava kirliliğinden dolayı 9 yaşında astım hastası olan Ella Kissi-Debrah örnek verilebilir. Hava kirliliğinden dolayı ölen ilk çocuk olarak tarihe geçti. Artık ölmek istemiyoruz, sesimizin duyulmasını ve harekete geçilmesini talep ediyoruz. Artık gerçekleri söyleyin ve boş vaatlerinizden vazgeçin çünkü birlikte güçlüyüz ve şimdi söz bizde” dedi. Filipinler’den iklim aktivisti Mitzi Jonelle Tan ise şu an harekete geçilmezse, dünya liderlerinin bahsetmeye devam ettiği 2030, 2050 hedeflerine ulaşma şansının olmayacağını söyleyerek, “Şu anda ihtiyacımız olan şey boş vaatler değil, yıllık bağlayıcı karbon hedefleri ve ekonomimizin tüm sektörlerinde emisyonlarda acil kesintiler” diye konuştu.

İsveç’ten iklim aktivisti Greta Thunberg de “Eviniz yandığında, itfaiyeyi aramadan önce 10, 20 yıl beklemezsiniz; olabildiğince çabuk ve olabildiğince fazla hareket edersiniz” dedi.

İstanbul’dan iklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu ise “Artık gereksiz detayları bir kenara bırakalım ve gerçekleri konuşalım. İklim krizini çözmek için koyulan hedeflere boş sözleri karıştırmayın ve harekete geçmek için ileri atılın. Çünkü gerçek liderler kriz zamanlarında belli olur. İklim krizi de yaşadığımız krizlerin en büyüğüdür!” diye konuştu.

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024