Politika

Binlerce Kişinin Ölümüne Neden Olacak Afşin Elbistan A Termik Santralı’nın Yeni Ünitelerine Onay Çıktı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Afşin Elbistan A Termik Santralı’na iki yeni ünite eklenmesine onay verdi. Ünitelerin 35 yıllık işletme süresince 2.268 erken ölüme ve 88 milyar milyar TL’lik sağlık maliyetine yol açması bekleniyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Afşin Elbistan A Termik Santralı’na 2 yeni ünite eklenmesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna onay verdi. Çelikler Holding, devir sözleşmesinde yer alan 2 yeni ünite yapımı için bir süre önce Bakanlığa başvurarak ÇED sürecini başlatmıştı. Santraldaki ünite sayısını 6’ya çıkaracak projeye izin süreci 1 yılda tamamlanmış oldu.

Kararla ilgili olarak kurumun internet sitesindeki paylaşımında, “Afşin Elbistan A Termik Santralı V. ve VI. Ünite İlavesi projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca ‘Çevresel Etki ve Değerlendirmesi Olumlu’ kararı verilmiş olup; söz konusu projeye ait nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanuna istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir” denildi.

Çelikler Holding bünyesindeki Afşin-Elbistan A Termik Santralı’ndaki 2 yeni üniteden her biri 344 MW gücünde olacak. 5. ve 6. Ünitelerin faaliyete geçmesiyle birlikte santralın toplam kurulu gücü 2.043 MW’a çıkacak. Yıllık 11 milyon ton kömürün yakılacağı ünitelerin, 3,5 yıl içinde devreye alınması planlanıyor. Ünitelerin işletme ömrünün 35 yıl olacağı değerlendiriliyor.

İklim ve çevre STK’ları Afşin Elbistan A Termik Santralı’nın ekonomik ömrünü tamamladığını ve çevre ve insan sağlığına ciddi zarar vermesi nedeniyle kapatılmasını savunuyor. Afşin-Elbistan A Termik Santralı’nın emisyon verileri, yönetmelik sınırlarının 1 buçuk kattan 8 kata kadar aşıldığını gösteriyor.

Hayata geçirilmek istenen yeni ünitelerin sağlık etkisinin korkunç boyutlara ulaşmasından endişe ediliyor. Yeni bir çalışmanın sonucuna göre, iki ek üniteden kaynaklanacak hava kirliliği, 35 yıllık işletme süresi boyunca 2.268 erken ölüme yol açacak. 2.896 çocuk astım hastası olurken, kirlilik 907 bebeğin erken ve 514 bebeğin gelişimini tamamlamadan düşük ağırlıkla doğmasına neden olacak.

Önceki Haberler

Akbelen’de Zeytin Ağaçlarının Kesilmesine Karşı Mücadele Sürüyor

Milas'a bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve İçtaş Holding ortak iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı'nın kömür…

3 Ocak 2025

Yalnızca 1 Yılda 12 binden Fazla ÇED Duyurusu Yapıldı

2024 yılı boyunca 12 bin 863 Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir duyurusu; Çevre, Şehircilik…

3 Ocak 2025

İklim Kriziyle Mücadelede AB’ye “Geri Vites” Tepkisi

Eski AB Çevre Komiseri Virginijus Sinkevičius, iklim krizi konusunda geri adım atılmaması gerektiği konusunda uyarılarda…

3 Ocak 2025

Plastik Anlaşması 2025’e Kaldı

İnsan sağlığı ve çevre üzerinde büyük risk oluşturan plastik krizi şiddetlenirken plastik endüstrisi, önümüzdeki 20…

2 Ocak 2025

Yeni Trump Dönemi İklim Eylemi için Felaket Anlamına Gelebilir

İlk başkanlık döneminde ABD’yi Paris İklim Anlaşması’ndan çeken ve 125’ten fazla çevre koruma mevzuatını zayıflatan…

2 Ocak 2025

Dünya Meteoroloji Örgütü: Aşırı Hava Olayları 2024’te Yıktı Geçti

Dünya Meteoroloji Örgütü, iklim değişikliği etkilerinin 2024’te dünyayı etkisini aldığını duyururken, fosil yakıtlardan bir an…

31 Aralık 2024